ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ να λαμβάνει υπόψιν τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Παναγιωτόπουλος: Η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ να λαμβάνει υπόψιν τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
Ο υπουργός Άμυνας κατά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ στη Βρέστη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανάγκη να λαμβάνει υπόψιν η υπό διαμόρφωση Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προκλήσεις και την επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τις παρεμβάσεις του στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ στη Βρέστη της Γαλλίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι η Στρατηγική Πυξίδα αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία κοινής στρατηγικής κουλτούρας, επισημαίνοντας εκ νέου ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η Στρατηγική Πυξίδα.

Επί τάπητος στη σύνοδο τέθηκαν η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης.

Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, πρόσθεσε.

Στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής 'Αμυνας της Γαλλίας και της Λιθουανίας, Φλοράνς Παρλί και Αρβίντας Ανουσκάουσκας αντίστοιχα, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εξάλλου σήμερα ήταν προγραμματισμένη επισκεψη των υπουργών Εθνικής 'Αμυνας Γαλλίας και Ελλάδας στα ναυπηγεία του Ομίλου «Naval Group» στη Λωριάν, όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες κλάσεως FDI.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου πραγματοποιήθηκαν:

- Γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά.

- Σύνοδοι εργασίας αναφορικά με τα τρέχοντα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ στο Διάστημα και

- Κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου αντηλλάγησαν απόψεις επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ.

Στις παρεμβάσεις του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αφού τόνισε ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ επισήμανε ότι ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ