ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώπιος ενωπίω με νέα φάση φτωχοποίησης των Ελλήνων

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώπιος ενωπίω με νέα φάση φτωχοποίησης των Ελλήνων
Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως «δεν έφταναν τα ψέματα για την πανδημία, ξεκίνησαν και τα ψέματα για την ακρίβεια».

Για «ψίχουλα και κοροϊδία με την ακρίβεια εκτός ελέγχου», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ως προς τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες ανακούφισης των νοικοκυριών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως δεν έφταναν τα ψέματα για την πανδημία, ξεκίνησαν και τα ψέματα για την ακρίβεια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση που παραπαίει πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους από τον πληθωρισμό. Και πάντα ο πληθωρισμός πλήττει αρχικώς τα χαμηλά στρώματα και στη συνέχεια ανέρχεται στα υψηλά», αναφέρουν χαρακτηριστικώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως κύριος στόχος της ακρίβειας είναι οι εργαζόμενοι, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να τους στηρίξει ουσιαστικώς τους πετά ψίχουλα με μπόλικες επικοινωνιακές μπαρούφες.

Υποστηρίζουν πως το βασικό δόγμα του παραμένει οι προσδοκίες που μοιράζει, θεωρώντας πως καλύπτεται με αυτόν τον τρόπο η παντελής έλλειψη κοινωνικού κράτους.

«Την εβδομάδα που πέρασε, έδωσε υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα το μετέδωσαν με πανηγυρισμούς. Όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε ξεχάσει κάτι: Δεν προσδιόρισε το ποσοστό της αύξησης. Η Ελλάδα περνά το βαρύτερο ενεργειακά χειμώνα εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα από την κυβέρνηση που να προστατεύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, την ώρα που χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Ήδη φαίνεται πως το χρέος των νοικοκυριών θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες και θα προστεθεί σε αυτό που ήδη έχει προκύψει μέσα στην πανδημία. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η φτηνή κι ελαστική εργασία, σε συνδυασμό με την προνομιακή για τους εργοδότες ευκολία των απολύσεων, προκαλεί ένα κλίμα ανασφάλειας, δημιουργώντας ανυπόφορες καταστάσεις για την κοινωνική συνοχή», παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φτωχοποίηση του πληθυσμού, αλλά ο πρωθυπουργός παρακολουθεί αμέτοχος κι ανέμελος την κατάσταση, με τα βάρη μεταφέρονται στους πιο αδύναμους για μια ακόμα φορά.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι η υποστήριξη στους λίγους και ισχυρούς. Οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη δεν του επιτρέπουν να απαγκιστρωθεί από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που ειδικώς σε περιόδους κρίσεων αποδεικνύονται καταστροφικές για την κοινωνία, αλλά και για την οικονομία. Πιστεύει ότι με την κοροϊδία των πολιτών θα καταφέρει να επικρατήσει. Οι επικοινωνιακοί ελιγμοί, η τυφλή στήριξη που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ και η προσωπική του ανευθυνότητα συγκροτούν ένα μείγμα αμετροέπειας, αναλγησίας κι αδιαφορίας για ό,τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ