ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωγό Αιγύπτου-Κρήτης «βλέπουν» οι ΗΠΑ αντί του EastMed

Αγωγό Αιγύπτου-Κρήτης «βλέπουν» οι ΗΠΑ αντί του EastMed
Αρνούνται κατηγορηματικά οι ΗΠΑ ότι η απόσυρση της στήριξης στον αγωγό EastMed οφείλονται στις αντιδράσεις της Τουρκίας AP Photo/Noa Siti Eliyahu

Το ενδεχόμενο ενός αγωγού Αιγύπτου - Ελλάδας, μέσω Κρήτης, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, άφησε ανοιχτό ο ο σύμβουλος Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόχσταϊν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του δικτύου στην Ουάσινγκτον, Κατερίνας Σόκου, ο κ. Χόχσταϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed και άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για μικρότερους αγωγούς, που θα συνδέουν δύο χώρες μεταξύ τους, όπως συγκεκριμένα την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στον αγωγό EastMed, δεν αποκλείει τη στήριξη μικρότερης έκτασης αγωγών, που χρειάζονται, όπως είπε, λιγότερες υποδομές, λιγότερα χρήματα και είναι οικονομικά βιώσιμοι για πολλά χρόνια.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα προμήθευε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, επειδή δεν έχει καμία λογική από οικονομικής άποψης.

«Αυτό το έργο δεν είναι υλοποιήσιμο. Αυτοί [οι Ηνωμένες Πολιτείες] έκαναν όλες τις αναλύσεις τους και είδαν ότι δεν είχε θετικές πλευρές. Με άλλα λόγια, οι υπολογισμοί δεν 'βγαίνουν'», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αλβανία, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν όλα τα βήματά τους με βάση το οικονομικό συμφέρον σε κάθε περίπτωση. Δεδομένου ότι οι υπολογισμοί κόστους για αυτό δεν 'έβγαιναν', απάισυραν την υποστήριξή τους» προσέθεσε.

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ