ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων

Μητσοτάκης: Απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων
«Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προοδεύει η Ελλάδα με ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός

Την κατάργηση κάθε φόρου στα επιδόματα επικινδυνότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την άφιξη στην Ελλάδα των έξι νέων Rafale.

Ειδικότερα, στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, υποβρυχίων, υποβρύχιες καταστροφές, απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ θα ισχύει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Κατά την ομιλία του στην τελετή άφιξης των Rafale ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η άρση του φόρου έρχεται ως μια ανταπόδοση από πλευράς της πατρίδας προς τις υπηρεσίες που τις παρέχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προοδεύει η Ελλάδα με ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα πτητικά, καταδυτικά, επιδόματα αλεξιπτωτιστού κλπ., φορολογούνταν με 15%, γεγονός που μείωνε δραματικά τον μισθό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα και με τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης να έχουν ολοκληρώσει τον απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης.

«Οι ριπές του ανέμου όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μέσα στο 2022 θα έρθει η δεύτερη εξάδα, το 2023 η τρίτη και μετά τα υπόλοιπα έξι.

«Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα», σημείωσε ενώ συνεχίζεται η παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη μεταπολίτευση.

Πρόκειται, είπε, για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής καθώς καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας.

«Τα νέα Ραφάλ είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή. Σε λίγο θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τις οποίες μοιράζονται οπλικά και αμυντικά συστήματα και έχουν κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», υπογράμμισε.

«Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας», υπογράμμισε και τόνισε πως «για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».

Και συμπλήρωσε: «Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, ούτε τα αυθαίρετα πυροτεχνήματα. Σε αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Το μήνυμα των καιρών είναι η αλήθεια και η συνεννόηση στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα στην περιοχή μας στη βάση του δικαίου της θάλασσας. Σε αυτό το δρόμο βαδίζουμε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτόν θα προστατεύουν τα νέα Ραφάλ για την απόκτησή των οποίων δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοικτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας, τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι όπως Ιέραξ βαφτίστηκαν και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα πρώτα 4 στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία πριν από 110 χρόνια.

«Την προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα», υπογράμμισε και ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα.

Ιστορική η άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Τανάγρα

Νωρίτερα, έφθασαν στο αεροδρόμιο της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale , με την τελετή υποδοχής τους να γίνεται με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ιστορική ημέρα στο νέο κεφάλαιο της Πολεμικής Αεροπορίας συμπλήρωσε η διέλευση τους το μεσημέρι της Τετάρτης πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η πρώτη προσγείωση του σχηματισμού στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Το πρώτο τους μήνυμα προς όλους για την παρουσία των Rafale στην Ελλάδα έστειλαν οι Έλληνες χειριστές των γαλλικών μαχητικών που εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγο πριν την προσγείωσή τους στην 114ΠΜ στην Τανάγρα όπου θα είναι και η βάση των Rafale ο Έλληνας επικεφαλής της ομάδας των έξι μαχητικών έστειλε το μήνυμα: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετάει στο μέλλον».

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από τον πύργο ελέγχου της 114ΠΜ στην Τανάγρα ο Έλληνας χειριστής υποδέχθηκε τα Rafale λέγοντας «Γεράκι Red καλοσωρίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ