Κοινά μέτρα Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας για τη διασυνοριακή συνεργασία
Διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Poposki είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η ατζέντα της συζήτησης των δύο υπουργών κάλυψε θέματα που αφορούν στις διμερείς, πολιτικές και οικονομικές, σχέσεις, στην πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις πολιτικές διαβουλεύσεις, καθώς και στα προβλήματα της περιοχής.
Στις 25 Απριλίου πρόκειται να μεταβεί στα Σκόπια ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, για τον τρίτο γύρο συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι μία πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, στα ένδεκα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί αναμένεται να προστεθούν και νέα που αφορούν σε κοινές δράσεις για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.
Στο περιθώριο της τετραμερούς ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών της Αλβανίας κ. κ. Βushati
Τι αποφασίσθηκε στην τετραμερή
Τη μεταρρύθμιση, αναθεώρηση των προβλέψεων και των κανονισμών του Δουβλίνου καθώς και την αξιοποίηση και ταυτόχρονη στην αξιολόγηση των ΜΚΟ αποφάσισε η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών τους με βασικό θέμα τη διασυνοριακή συνεργασία.
Εκ μέρους της Ελλάδας παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας.
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, η συνεργασία αφορά την καταγραφή και τον έλεγχο των διαδρομών μετακίνησης με στόχο να ελέγξουν το trafficking και στην αναζήτηση των ορθών μηχανισμών για τη νόμιμη μετανάστευση και στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων.
Επίσης, συμφώνησαν να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, που μετακινούνται χωρίς οικογένειες ή που χάνουν τις οικογένειες τους κατά τη μετακίνηση. Στο πεδίο αυτό θα υπάρχει συνεργασία με την Ιορδανία και το Λίβανο.
Συζητώντας τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, είπαν ότι είναι επιτυχημένη καθώς μειώθηκαν ο οι προσφυγικές ροές, συμφώνησαν όμως ότι πρέπει να υπάρξει plan b προκειμένου να αντιμετωπίζουν τυχόν κενά στην εφαρμογή της.
Τέλος, τη συνάντησή απασχόλησαν και προβλήματα ασφαλείας που θα αποτελέσουν και το ειδικότερο αντικείμενο της επόμενης συνάντησής των εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών, αλλά και θέματα τρομοκρατίας.