ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι βλέπει η κυβέρνηση στη δημοσκόπηση: Γαλάζια αυτοδυναμία στην κάλπη - «Αναιμία» ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΚΙΝΑΛ

Τι βλέπει η κυβέρνηση στη δημοσκόπηση: Γαλάζια αυτοδυναμία στην κάλπη - «Αναιμία» ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΚΙΝΑΛ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Το νερό που μπαίνει, με αυξανόμενη ροή, στο αυλάκι της αυτοδυναμίας μαζί με τη διπλή αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την πολιτική κυριαρχία Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς επίσης να διατηρήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική κατάταξη, που συνεπακόλουθα θα ηχήσουν για τον Αλέξη Τσίπρα τα νταούλια της εσωκομματικής αμφισβήτησης, συνθέτουν το καρέ της κυβερνητικής αποκωδικοποίησης της δημοσκόπησης της Metron Analysis που μεταδόθηκε από το Mega.

«Αναιμία» ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΚΙΝΑΛ

Η βασική διάγνωση επί των ευρημάτων καταδεικνύει ότι τα αντιπολιτευτικά πυρά είναι άσφαιρα, καθώς δεν τραυματίζουν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγείται, παρά την καταστροφολογία και τον πόλεμο φθοράς, που καταμαρτυρούν οι ίδιες πηγές- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, τα ποσοστά του είναι σημαντικά μικρότερα από τις εκλογικές δυνάμεις που κατέγραψε το 2019.

Στον ίδιο καμβά προστίθεται η μεγέθυνση του ΚΙΝΑΛ, η οποία αποδίδεται στην άλωση της δεξαμενής των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή η φθορά από την πανδημία δεν μεταφράζεται σε εξίσου σημαντικές απώλειες στην εκλογική απήχηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία υπολείπεται τριών μονάδων από τα ποσοστά του Ιουλίου του 2019 και βρίσκεται στο 36% με βάση την εκτίμηση ψήφου. Επιπλέον καταγράφει άνοδο 1,6 μονάδων στη σύγκριση με την τελευταία μέτρηση από την ίδια εταιρεία.

Αυτοδυναμία ΝΔ

Οι προβολείς του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται και στην επίδοση των θετικών αξιολογήσεων της κυβέρνησης που υποσκελίζει τις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ με υπερδιπλάσια ποσοστά, 40% έναντι 16%. Η εικόνα κυριαρχίας επισφραγίζεται κατά την ίδια ανάλυση, και στο επίπεδο των αρχηγών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποσκελίζει τον Αλέξη Τσίπρα στις θετικές αξιολογήσεις.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 44% έναντι του υποδιπλάσιου 21%, που έλαβε με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην έρευνα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη κυβερνητική πρόταση στο τραπέζι και όσο πλησιάζουν οι κάλπες αυτό θα γίνεται όλο και πιο φανερό» είναι η χαρακτηριστική αποστροφή που χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αλλαγή στάσης Τσίπρα και η «στροφή» προς τη βάση

Σε όλους αυτούς τους δείκτες αποδίδουν και την αλλαγή στάσης του Αλέξη Τσίπρα και την πρόσφατη πρόταση του για εκλογή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση: «επιδιώκει να παραμείνει στη θέση του ύστερα από την νέα, προδιαγραφόμενη εκλογική ήττα» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές. Τα ίδια στελέχη μιλούν ευθέως για νέα κυβίστηση Τσίπρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται με την πλάτη στον εσωκομματικό τοίχο.

Κλιμακώνοντας την πολεμική τους, τα ίδια στελέχη επισήμαιναν ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποστεί τη φθορά, στην οποία – όπως του καταλογίζουν -ήλπιζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα όπως προβλέπουν, ο ίδιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του μετά τη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας. Εξέλιξη στην οποία, όπως αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, θα συμβάλει η – με αξιώσεις- διεκδίκηση από μέρους του ΚΙΝΑΛ, της θέσης της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης.

Από την κυβέρνηση αυτά εκλαμβάνονται ως πρόδρομα σημάδια της προσπάθειας απόδρασης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ «από τη μίζερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, όπως και το κόμμα του». Προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνεται ο κυβερνητικός καταλογισμός χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια θεσμοθέτησης, διαδικαστικών δικλείδων ασφαλείας. Καθ’αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο κ. Τσίπρας θέλει να αποτρέψει το τέλος της πολιτικής του διαδρομής μετά τις επόμενες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ