ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κείμενο θέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις για Τουρκία, Κυπριακό- Ανάγκη για φιλειρηνική εξωτερική πολιτική

Κείμενο θέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις για Τουρκία, Κυπριακό- Ανάγκη για φιλειρηνική εξωτερική πολιτική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Για την ανάγκη μιας φιλειρηνικής, ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής κάνει λόγο το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο συνέγραψαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Βούτσης, Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Μπίστης και το οποίο φέρνει στο φως κατ’ αποκλειστικότητα το CNN Greece.

Για το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τα γειτονικά κράτη υπό τους όρους που θέτει το διεθνές δίκαιο και η εδραίωση του ρόλου της χώρας ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας κι ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προτάσσει μια ενεργό εξωτερική πολιτική που αποσκοπεί στην αναβάθμιση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα, το αμοιβαίο όφελος και τη συναδέλφωση των λαών.

Εξωτερική πολιτική που εδράζεται στις αξίες της ειρήνης και της διεθνούς αλληλεγγύης ενόσω υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε κι αν καταπατώνται ή απειλούνται.

«Ο πατριωτισμός και ο διεθνισμός που στηρίζονται σε αυτές τις αρχές δεν αντιφάσκουν», αναφέρεται χαρακτηριστικώς.

Την ίδια ώρα, στο κείμενο θέσεων τονίζεται πως η επιστροφή στη λογική του «προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης», όπως εκφράστηκε κατηγορηματικώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν δήλωνε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως μπορεί να θεωρεί τη χώρα εσαεί «δεδομένη», όπως και η συμφωνία για εκχώρηση επ’ αόριστον– για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση– στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, η δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη ή η έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή μέσω στρατιωτικής συνδρομής στη Σαουδική Αραβία και στο Σαχέλ της Αφρικής αποτελούν κινήσεις άκρως επικίνδυνες.

«Τέτοιες εμπλοκές, εκτός μάλιστα κάθε πλαισίου διεθνών οργανισμών, αλλάζουν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και μπορεί να επιφέρουν μεγάλα δεινά. Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της και της απουσίας κάθε είδους επεκτατικών βλέψεων, αλλά και για βαθείς ιστορικούς λόγους, έχει τη δυνατότητα να καταστεί γέφυρα ειρήνης, συνεργασίας και ουσιαστικού, αμοιβαία επωφελούς, διαλόγου ανάμεσα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στον αραβικό και μεσοανατολικό κόσμο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο εν γένει ενόσω ο στρατηγικός διάλογος και η συνεργασία με τις ΗΠΑ οφείλουν να εντάσσονται στο πλαίσιο αμοιβαίως επωφελών βημάτων. Η εξωτερική πολιτική που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποσκοπεί στην αξιοποίηση αυτού του εξαιρετικώς σημαντικού ιστορικού, πνευματικού και πολιτισμικού κεφαλαίου προκειμένου να προωθήσει την οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτιστική διπλωματία στην Αφρική, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.

Ως προς τα δυτικά Βαλκάνια, η αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζεται πως επείγει να προχωρήσει άμεσα η ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία η κυβέρνηση παραπαίει ανάμεσα στη συμμόρφωση με τις επιδιώξεις των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία–«επιδιώξεις που ούτως ή άλλως σπανίως συμπίπτουν»– και σε όσα απαιτεί η εθνικιστική πτέρυγά της.

«Αυτά συντίθενται σε μια πολιτική αναβλητικότητας και μια στρατηγική ανάσχεσης μέσω αντιτουρκικών αξόνων και υπερεξοπλισμών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε την προεδρία Μπάιντεν προκειμένου να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση για ουσιαστικές συνομιλίες ούτε συνέδεσε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και ΕΕ με την προσφυγή Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει έναν ελληνοτουρκικό ειλικρινή διάλογο με αιτούμενο την ειρήνη στην περιοχή και στηριγμένο στο διεθνές δίκαιο, με στόχο την εξεύρεση μιας έντιμης συμφωνίας διμερώς ή με παραπομπή της διαφοράς ως προς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Εναντιώνεται σε εκατέρωθεν εθνικιστικές προσεγγίσεις και τάσσεται ενάντια στην αντίληψη ότι ένας έντιμος συμβιβασμός με την Τουρκία, αμοιβαία επωφελής και προωθητικός των ελληνικών συμφερόντων, είναι συνώνυμος με ενδοτικότητα. Απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση υπερβαίνει τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως θέσεις για δήθεν "γκρίζα" ή "αποστρατιωτικοποιημένα" νησιά. Αρνείται την επιστροφή σε πολυδάπανες κούρσες εξοπλισμών, ενώ αποδέχεται την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με μόνο αιτούμενο την επαρκή άμυνα. Στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θεωρώντας ότι ο οριστικός τερματισμός των συναφών διαπραγματεύσεων θα απέβαινε εις βάρος των δημοκρατικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα, του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τελικά της ειρήνης στην περιοχή. Συνεργάζεται αλληλέγγυα με τις δημοκρατικές, προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας και μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού», δηλώνεται στο κείμενο θέσεων.

Ως προς το Κυπριακό, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως βρίσκεται ακόμα μια φορά σε εξαιρετικώς κρίσιμη καμπή, πως η Τουρκία επιδιώκει να νομιμοποιήσει την εισβολή του 1974 προωθώντας συστηματικώς την επίσημη διχοτόμηση ενάντια στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και προβαίνοντας, εκτός των άλλων, σε παράνομες κι επικίνδυνες ενέργειες στα Βαρώσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διεκδικεί το να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, υπό την αιγίδα και τη στήριξη του ΟΗΕ και τη συνδρομή της ΕΕ.

«Στόχος παραμένει μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις άλλων κρατών, και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής. Προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος, συντονιζόμενη με την Ελλάδα ως προς τις πτυχές ασφαλείας του Κυπριακού, οφείλει να προωθήσει σταθερά μια συνεκτική στρατηγική. Με σαφή επίγνωση του ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της επιδίωξης, καθώς εδραιώνονται ημέρα με την ημέρα διχοτομικά τετελεσμένα», σημειώνεται στο κείμενο θέσεων με την υπενθύμιση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συντονίζει τις δυνάμεις του με το ΑΚΕΛ κι όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της Κύπρου, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές, που διεκδικούν αυτόν το στόχο και μάχονται για να τον υλοποιήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ