ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: «Προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων», το κυβερνητικό μήνυμα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: «Προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων», το κυβερνητικό μήνυμα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Η ακτινογραφία του «βραχυκυκλώματος» της κρατικής μηχανής στην αντιμετώπιση της ακραίας χιονοκαταιγίδας «Ελπίς» έχει ήδη ξεκινήσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό μήνυμα για τις εξοργιστικές εικόνες με τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό αλλά και τις υπόλοιπες ψηφίδες στο μωσαϊκό της ανεπάρκειας του επιχειρησιακού πλάνου θα φέρουν, είναι ότι μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων: «Οι ευθύνες θα καταλογιστούν θα υπάρξουν συνέπειες».

Προσδιορίζοντας το εύρος των πεδίων στα οποία θα εκταθεί το σκανάρισμα οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν με νόημα: «θα γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν». Το στίγμα αναπόδραστα θεωρείται ότι θα δοθεί από τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης. Δεν αποκλείεται ωστόσο εάν η πραγματοποίηση της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν επηρεαστεί από την κακοκαιρία, να εκπεμφθεί το πρώτο σήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση της Αττικής Οδού έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα, καθώς εκ του αποτελέσματος η διαχειρίστρια εταιρεία, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, είναι βαριά εκτεθειμένη. Στην κυβέρνηση έχουν σαφή εικόνα για τα αίτια των απαράδεκτων καταστάσεων που εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Αττικής.

Δεν διέλαθαν της κυβερνητικής προσοχής οι καταγγελίες που συνοδεύονταν από τον αδιάψευστο μάρτυρα των εικόνων, πως παρά το γεγονός ότι είχαν δίπλωσαν νταλίκες την ίδια στιγμή αφήνονταν οχήματα να περνούν από τους σταθμούς διοδίων: «Η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Έτσι απαιτήθηκε η συνδρομή επίλεκτων μονάδων του Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απρόβλεπτες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι η εταιρεία έχει την υποχρέωση να κρατήσει ανοιχτή την Αττική Οδό. Υπενθύμιζαν μάλιστα, ότι στις συσκέψεις προετοιμασίας, οι εκπρόσωποί της, παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και έχουν στη διάθεσή τους 30 εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

Ερώτημα αποτελεί γιατί δεν εφαρμόστηκαν οριζόντια από το πρωί της Δευτέρας τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης παραπέμπουν στην πρόγνωση της ΕΜΥ, ότι η ένταση του φαινομένου θα άρχιζε από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και υποστηρίζουν ότι «ελήφθησαν για τα σχολεία ώστε τα παιδιά να μπορούν να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους». Αποδίδουν πάντως την επίταση των προβλημάτων που καταγράφηκαν και στο γεγονός ότι αρκετοί οδηγοί παρέβλεψαν τις προειδοποιήσεις για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο κέντρο της Αθήνας, όπου το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση από την αρχική πρόγνωση.

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν την έκταση των προβλημάτων, υπογραμμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή όλες οι δυνάμεις και τα υλικά μέσα του κρατικού μηχανισμού είχαν τεθεί σε επιφυλακή. Ο διττός στόχος ήταν να παραμείνουν ανοιχτές οι κεντρικές οδοί και μην σημειωθούν γενικευμένες και πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όπου δε καταγράφονταν να γινόταν ταχεία αποκατάστασή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ