ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αιχμές Οικονόμου για την πρόγνωση των φαινομένων - Η απάντηση Κολυδά

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αιχμές Οικονόμου για την πρόγνωση των φαινομένων - Η απάντηση Κολυδά
«Δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο «χάος» που προκλήθηκε στην Αττική οδό και τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την αντίδραση του διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, προκάλεσε μια φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όσον αφορά την πρόγνωση της έντασης των φαινομένων της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που έγινε αιτία για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο «χάος» που προκλήθηκε στο οδικό δίκτυο της Αττικής ζήτησε μία ειλικρινή συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και συνέχισε λέγοντας πως «δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα».

Απαντώντας ο κ. Κολυδάς σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι η «κακοκαιρία με την ονομασία "Ελπίς" χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια».

Οικονόμου: Η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις

«Θέλω αρχικά να ζητήσω μία ειλικρινή συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι μακριά από τα σπίτια τους σε τέτοιες συνθήκες και σε όσους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν ρεύμα. Παραμένει προτεραιότητα αυτή την ώρα η αποκατάσταση των ζημιών, να μεταφερθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια στα σπίτια τους, καθώς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη μία προσπάθεια απεγκλωβισμού αλλά και προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης», ανεφερε αρχικά ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

«Από εκεί και πέρα είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο δημιούργησε προβλήματα τα οποία ξεπέρασαν τους όποιους σχεδιασμούς με ευθύνες συγκεκριμένες σε κάθε επίπεδο. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές αλλά και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας που ταλαιπωρήθηκαν. Από το πρωί της Τρίτης έχει ληφθεί μία σειρά πρωτοβουλιών, απο τις αποζημιώσεις που παίρνουν οι συμπολίτες μας μέχρι και τις πολύ δραστικές παρεμβάσεις του κρατικού μηχανισμού σε όλο το λεκανοπέδιο όπου χρειαστεί και απαιτηθεί», συμπλήρωσε.

«Δεν θα χρησιμοποιήσω δικαιολογίες. Καταρχάς δεν υπήρχε πρόβλεψη για τέτοιας έντασης φαινόμενα. Μιλούσαμε για μία σφοδρή χιονόπτωση, σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε όμως πρόβλεψη που να επιβάλει την απόφαση της καθολικής αργίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από το πρωί της Δευτέρας. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων πάρθηκέ λόγω της αυξημένης ευαισθησίας λόγω των δεδομένων συνθηκών», δήλωσε ο κ. Οικονόμου σχετικά με την καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων.

«Η πρόβλεψη που υπήρχε ήταν ότι θα ξεκινούσε το φαινόμενο από την ανατολική Αττική και θα έφτανε στο κέντρο της Αθήνας περί το μεσημέρι και το απόγευμα, με μία σφοδρότητα, ωστόσο η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε και αυτές τις προγνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για καθολική αργία από τη Δευτέρα το πρωί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει το κλείσιμο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δεύτερον, κάθε δρόμος έχει και έναν υπεύθυνο. Από τους μεγάλους εθνικούς δρόμους έως και το πιο μικρό στενάκι, υπάρχει υπεύθυνος για τους δρόμους αυτούς. Όσες αρρυθυμίες παρατηρήθηκαν πρέπει και να αξιολογηθούν και να επαναξιολογήσουμε την σωστή προετοιμασία και την αποτελεσματικόητα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μετά την αποκατάσταση των ζημιών θα γίνουν εισηγήσεις και θα αποδοθούν ευθύνες σχετικά με το τί δούλεψε καλά και τί όχι. Στο θέμα της Αττικής Οδού υπήρχαν δεσμεύσεις ότι δεν θα προκληθούν προβλήματα, ωστόσο αυτό δε συνέβη. Όσο αφορά στα τρένα, εκτός από τις αδυναμίες του κράτους, αποδείχθηκε ότι ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πίεση των φαινομένων και να παράσχουν τις υπηρεσίες που όφειλαν στους πολίτες. Γι’ αυτό τον λόγο, απαιτήσαμε την αποζημίωση όλων αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Οικονόμoυ.

H απάντηση Κολυδά

Αναλυτικά η απάντηση που έδωσε ο κ. Κολυδάς έχει ως εξής:

Ως επιστήμονας αλλά και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, αισθάνομαι ότι έχω την τυπική αλλά και την ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με την πρόσφατη κακοκαιρία, με άμεσο στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών.

Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίς» χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια. Αναλυτικότερα για τον λόγο της Επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης πολλές μέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δύο κύματα, όπου διευκρινζόταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο.

Ειδικότερα, το δεύτερο κύμα χαρακτηρίστηκε με τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης με βάση τα Ευρωπαϊκά Δεδομένα της Eumetnet με κόκκινο συναγερμό, μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 25 Ιανουαρίου 2022 όπου περιλαμβανόταν η Αττική.

Όπως διακρίνεται στον παραπάνω πίνακα που περιλαμβάνει τα όρια προειδοποιήσεων, ο κόκκινος συναγερμός για το χιόνι για τις αστικές περιοχές δίνεται για προβλεπόμενα ύψη χιονιού πάνω από τα 10 cm και για τον λόγο αυτόν περιλαμβανόταν η Αττική, αλλά και η Αθήνα.

Το ίδιο γεγονός συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2021 με την κακοκαιρία «Μήδεια» όπου κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος στην Αττική είχαμε διάρκεια χιονοπτώσεων 36 ωρών και στο κέντρο της Αθήνας τις 24 ώρες.

Η μεγάλη διαφοροποίηση αυτής της κακοκαιρίας σε σχέση με τις άλλες, είναι ότι οι μεγάλες εντάσεις χιονοπτώσεων καθώς και η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού σημειώθηκαν μια εργάσιμη ημέρα- από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας- και επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση στην πόλη. Δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων των φαινομένων ήταν διαφορετικά από τις άλλες κακοκαιρίες προηγουμένων ετών.

Κατάταξη χιονοπτώσεων

Από την μετεωρολογική κοινότητα πολλοί συνάδελφοι και φορείς έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους για την κατάταξη του χιονιά με βάση κάποια κριτήρια. Η κατάταξη αυτή λαμβάνει ως κριτήρια τις μετρήσεις της θερμοκρασίας της ανώτερης ατμόσφαιρας, των υψών των χιονοπτώσεων και την έκταση των χιονοστρώσεων.

Από την ΕΜΥ και ειδικότερα σε παλαιότερα Δελτία Τύπου εκφράζεται η άποψη ότι η περσινή χιονόπτωση χαρακτηρίζεται ως μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών, χωρίς να θέτει κάποια σειρά κατάταξης. Αυτό έγινε διότι για τις περιόδους των έντονων χιονιάδων δεν γίνεται σύγκριση μόνο ως προς την ένταση ή την διάρκειά τους, αλλά και ως προς τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν κάθε φορά που παρουσιάζονται.

Το παραπάνω αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερα με ανάρτησή μου στο Twitter, όπου ο καθένας μπορεί να διακρίνει ότι η συνοπτική κατάσταση της ατμόσφαιρας στους δύο παραπάνω χιονιάδες ήταν πολύ διαφορετική, παρότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ανάλογα αποτελέσματα από πλευράς χιονοπτώσεων. Καθίσταται σαφές, ότι πέραν των μετρήσιμων μεγεθών η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει ποιοτική ερμηνεία των καιρικών καταστάσεων, εργασία για την οποία θα πρέπει να τεθούν κάποια κοινά και αποδεκτά κριτήρια και κανόνες της επιστήμης της Μετεωρολογίας και όχι της "επικοινωνίας".

Η Χρονική έναρξη του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας Ελπίς

Σχετικά με τη χρονική έναρξη της κακοκαιρίας οι προγνώσεις της ΕΜΥ ήταν ακριβείς τόσο στις επίσημες προγνώσεις στην ιστοσελίδα της, όσο και στις σχετικές συσκέψεις στη ΓΓΠΠ, όπου μετείχα και, φυσικά δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου, αλλά ολόκληρη την ΕΜΥ ως υπηρεσία. Στην προχθεσινή σύσκεψη μελετώντας Online τα δεδομένα, τα οποία προέβαλα και σε όλους τους συμμετέχοντες, τόνισα ότι η κακοκαιρία στην Αττική τελικώς θα ξεκίναγε νωρίτερα, απ' οτι έδειχναν τα πρώτα στοιχεία που αρχικά τους είχα παρουσιάσει από το σχετικό Powerpoint. Συνεπώς όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε.

Η απάντηση του διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά για την έγκαιρη προειδοποίηση

Με την χρήση δεδομένων της ΕΜΥ -ακόμη και μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα - προέβαλα αυτό το στοιχείο με σαφήνεια ειδικά ως προς τον χρόνο εκδήλωσης του φαινομένου. Κατά τα άλλα όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε οτι ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων, δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του. Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος. Οι επιστήμονες πολλές φορές καλούνται από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία να εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με την προβλεπόμενη ένταση και την σφοδρότητα των φαινομένων.

Οι μεν για να πληροφορήσουν αλλά και κάποιες φορές να εντυπωσιάσουν το κοινό τους, οι δε για να λάβουν μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων. Στην αποτίμηση όμως μιας κακοκαιρίας δεν αρκούν μόνο μετρήσιμα μεγέθη μετεωρολογικών παραμέτρων, αλλά χρειάζεται πολλές φορές και ποιοτική ερμηνεία αυτών. Ως παράδειγμα φέρνω το 2004 που το χιόνι στη Μαλακάσα έφτασε το ένα μέτρο και στην Αθήνα είχαμε 10 με 15 cm ύψος χιονιού, ενώ αντίθετα πέρσι με την κακοκαιρία Μήδεια, είχαμε ύψος χιονιού περί το μισό μέτρο στη Μαλακάσα αλλά 20 με 25 cm χιόνι στο κέντρο .

Η ΕΜΥ τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κακοκαιρίας και θα δώσει περαιτέρω ενημέρωση στους φορείς της πολιτείας και τους πολίτες.

Δείτε ΕΔΩ όσα γράφει ο κ. Κολυδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ