ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής μέρος ευρύτερης στρατηγικής για την πτώση του «καθεστώτος» Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής μέρος ευρύτερης στρατηγικής για την πτώση του «καθεστώτος» Μητσοτάκη
«Ο πρωθυπουργός για τρεις ημέρες θα υπερασπίζεται αυτούς που αρνήθηκε να αποπέμψει», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα είναι οι κεντρικοί εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που ξεκινά σήμερα Παρασκευή και η οποία θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής κι αφού λίγο νωρίτερα την ίδια ημέρα θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως, πάντως, λένε στο CNN Greece καθημερινοί συνομιλητές του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να παρέμβει και σε άλλα χρονικά σημεία της συζήτησης.

Στο μεταξύ, είναι οκτώ οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την πρόταση μομφής, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

  1. Αιφνιδιασμός της κυβέρνησης σε μία χρονική συγκυρία πλήρους αποδιοργάνωσης του κυβερνητικού επιτελείου, όπως φάνηκε από το «πρωτοφανές χάος και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η προαναγγελθείσα κακοκαιρία».
  2. Φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, η διαχείριση της κακοκαιρίας, αφού τέσσερις ημέρες μετά ακόμα υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ενώ χιλιάδες πολίτες σε βόρεια κι ανατολικά προάστια της Αττικής δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Στη διαχείριση της κακοκαιρίας προφανώς προστίθενται και η παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας, όπως την ανάπτυξε κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή (Πέμπτη) παρέμβασή του στη Βουλή, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
  3. Φέρνει τον πρωθυπουργό απολογούμενο για ακόμα μία φορά, αφού η μισή συγγνώμη που διατύπωσε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν προσχηματική για να βγει από τη δύσκολη θέση και κενή περιεχομένου από τη στιγμή που δεν συνοδεύθηκε από καμία απολύτως παραίτηση ή αποπομπή των υπουργών που «τα έκαναν θάλασσα», όπως ακριβώς είχε κάνει με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, αλλά αντιθέτως ακολουθήθηκε από τα γνωστά μηνύματα αυτοθαυμασμού του κ. Μητσοτάκη πάνω στα ερείπια. «Με την πρόταση μομφής για τρεις ημέρες θα υπερασπίζεται αυτούς που αρνήθηκε να αποπέμψει, ενώ θα είναι πιο δύσκολο σε μικρό χρονικό διάστημα να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανασχηματισμό τους, αφού πρώτα θα τους έχει υπερασπιστεί», σημειώνουν με νόημα στην Κουμουνδούρου.
  4. Αναγκάζει τους υπουργούς που διά της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν να «βγάλουν έξω την ουρά τους» από την ανάληψη των ευθυνών να ταυτιστούν με το Μέγαρο Μαξίμου και να υπερασπιστούν επιλογές, όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, στον οποίον σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις βουλευτών της ΝΔ, αλλά και υπουργών αποδίδονται μεγάλες ευθύνες.
  5. Αναγκάζεται ο κ. Μητσοτάκης να πάρει θέση για τις «απίστευτες αποκαλύψεις σήψης» του υπόδικου Μένιου Φουρθιώτη, οι οποίες έχουν περάσει αβρόχοις ποσί εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με αυτές, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε sms του παραδέχεται ότι νομοθέτησε κατ' εντολή του για τις τηλεοπτικές άδειες. «Πρέπει να πει ο πρωθυπουργός ποια η σχέση του ίδιου και των στενότατων συνεργατών του με τον υπόκοσμο κι αν θα κάνει κάτι γι’ αυτό», παρατηρούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
  6. Φέρνει όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν χωρούν ναι μεν αλλά ούτε ίσες αποστάσεις. Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή όλοι θα κληθούν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων: «Θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ή η κριτική τους εξαντλείται σε αόριστες ανακοινώσεις χωρίς διά ταύτα»;
  7. Οδηγεί εκ νέου τη ΝΔ σε απόλυτη κοινοβουλευτική απομόνωση, καθώς θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τρεις ημέρες, την ώρα που η φθορά της εντείνεται ραγδαίως σε κοινωνικό επίπεδο.
  8. «Η απόφαση για πρόταση μομφής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική δυναμικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την οριστική πτώση του “καθεστώτος” Μητσοτάκη, η οποία ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, με τη διατύπωση του αιτήματος για εκλογές που επίσης αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου», καταλήγουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ