ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την Abacus Research ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την Abacus Research ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία δημομοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την εταιρεία Abacus Research και την δημοσκόπηση που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προς τον πρόεδρο της Θανάση Μπούρα, έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κοινοποίηση προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡ.4 ΠΑΡ.8 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3603/2007 ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡ. 43Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Βάσει του άρθρου 4 παρ. 8 του Νόμου 3603/2007, που αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των θεμάτων των δημοσκοπήσεων, προβλέπεται αρμοδιότητα ελέγχου των εταιρειών και των φορέων δημοσκοπήσεων από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η εν λόγω ρύθμιση ορίζει, ειδικότερα, τα εξής: «ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει, κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παρέχει σε αυτήν συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με: α. το κόστος διενέργειας της δημοσκόπησης και τον τρόπο κάλυψής του, β. τον τρόπο ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων και γ. τις σταθμισμένες και μη βάσεις ποσοστών».

Ενόψει των παραπάνω, σας ζητάμε να ασκήσετε την προαναφερθείσα αρμοδιότητα του άρθρου 4 παρ. 8 του Νόμου 3603/2007 σε σχέση με πρόσφατη δημοσκόπηση (2 έρευνες κοινής γνώμης) της εταιρίας “ΑBACUSRESEARCH SA” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “ALPHA” και παρουσιάστηκε στις 26/01/2022 και 27/01/2022. Από τη δημοσίευση της νεοεμφανιζόμενης στον χώρο των πολιτικών ερευνών, εταιρίας εγείρονται ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της όταν, αφενός στη μία έρευνα υπάρχει δείγμα «303 νοικοκυριών» που δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αντιπροσωπευτικότητας και διεξάγεται σε μέρα αναγκαστικής αργίας (25η Ιανουαρίου), με κλειστούς μάλιστα τους δρόμους στην Αθήνα που είναι η έδρα της εταιρίας, αφετέρου στην άλλη έρευνα (19-23 Ιανουαρίου) μεσολαβεί μια (1) μόλις εργάσιμη ημέρα (24η Ιανουαρίου) για την επεξεργασία και τη στάθμιση των δημοσκοπικών ευρημάτων που έχουν συλλεχθεί, πράγμα που δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα στην επεξεργασία. Επίσης, η ABACUS RESEARCH SA σε δημόσια ανακοίνωσή της, μετά τις αντιδράσεις για τις εν λόγω έρευνες αναφέρει: «ως προς την εταιρία να σημειωθεί ότι λειτουργεί και ελέγχεται από το κλαδικό όργανο του ΣΕΔΕΑ/ΠΕΣΣ από το 2004». Ωστόσο από τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι αυτή συστάθηκε, με τη σημερινή της μορφή και σύνθεση, στις 31/12/2008.

Να σημειωθεί, ότι έχουμε απευθυνθεί ξανά με αίτημά μας στις 2 Ιουνίου 2021, ώστε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για έλεγχο συγκεκριμένης δημοσκόπησης, το οποίο απορρίφθηκε από εσάς με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, αν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος από τα θεσμικά όργανα. Ωστόσο, κατά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συστήθηκε για την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οποία πραγματεύθηκε και το ζήτημα των δημοσκοπήσεων, ως κοινός τόπος των μαρτυρικών καταθέσεων των εμπλεκόμενων φορέων προέκυψε ρητά ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει αυτοτελή αρμοδιότητα για τη διενέργεια ελέγχου σε δημοσκόπηση. Αυτό φαίνεται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπου τόσο ο Πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος (σελ 63, 02/12/2021 ), ο Πρόεδρος της ελεγκτικής δημοσκοπήσεων κ. Χατζηπαντελής (σελ 115-116, 09/12/2021) όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρος (σελ53, 14/12/2021), πιστοποιούν το παραπάνω συμπέρασμα και ζητάμε να ληφθεί υπόψη στο αίτημά μας.

Κατόπιν τούτων, ζητάμε να περιέλθουν σε γνώση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία των προαναφερθεισών ερευνών που παρουσιάστηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ιδίως δε τα πρωτογενή δεδομένα και η μέθοδος στάθμισης και να συγκληθεί η Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής για να εξετάσει τα στοιχεία αυτά, την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του.

Τα μέλη - Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Bούτσης Νικόλαος

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Λάππας Σπυρίδων

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Πολάκης Παύλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ