ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής λογική συνέχεια του αιτήματος για εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής λογική συνέχεια του αιτήματος για εκλογές
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας INTIME

Κακοκαιρία «Ελπίδα», πανδημία, ακρίβεια, σχέση Γεραπετρίτη- Φουρθιώτη είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους ασκείται η οξεία κριτική στην κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη την πληρώνει ήδη ακριβά ο τόπος: «Από την πανδημία έως την ακρίβεια και τις φυσικές καταστροφές η παρέα των "αρίστων" με ό,τι χαρτί τραβά καίει την κοινωνία. Γι’ αυτό λέμε, δεν πάει άλλο, πρέπει να φύγουν».

Στο ίδιο μοτίβο, σημειώνουν πως η πρόταση μομφής κατατέθηκε σε μια χρονική στιγμή που η χώρα βρέθηκε χωρίς κανείς να κρατά τον έλεγχο ούτε να μπορεί να θωρακίσει την ασφάλεια των πολιτών: «Ήταν η λογική συνέχεια του αιτήματος για εκλογές, που είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φτάσει σε ένα τέλμα αναλγησίας, αμετροέπειας, ανικανότητας κι αδιαφορίας. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή εδώ και τώρα».

Ειδικότερα, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια κυβέρνηση, που να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς την ακρίβεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, αλλά και μια παρεμβατική πολιτική στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελούν μέτρα που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαιτούνται ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και δωρεάν τεστ.

Επίσης, πάντοτε κατά το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ένα θολό κλίμα έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση Φουρθιώτη: «Ο υπόδικος παρουσιαστής φαίνεται πως βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Νο2 της κυβέρνησης Γιώργο Γεραπετρίτη. Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Ποια εξάρτηση τους συνδέει και πόσο αυτή η εξάρτηση αγγίζει τον ίδιο των πρωθυπουργό; Στην κυβέρνηση κανείς δεν απαντά πειστικά, σαν να βρίσκονται σε ομηρία».

Σε όλα αυτά, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε να προστεθεί και η ανικανότητα αντιμετώπισης μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας: «Σε ολόκληρη την Αττική επικράτησε ένα αδιανόητο χάος, χωρίς προηγούμενο. Ο πρωθυπουργός εξαφανίστηκε και οι υπουργοί του έτρεχαν πανικόβλητοι να μοιράσουν ευθύνες σε τρίτους. Η επιλογή να μην εφαρμοστεί καθολική τήλε-εργασία ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό βαρύνει αποκλειστικώς την κυβέρνηση. Το ότι οι ασθενείς στο Σωτηρία ήταν σχεδόν δυο ημέρες χωρίς φαγητό ήταν αποκλειστικώς ευθύνη της κυβέρνησης. Η έλλειψη ενημέρωσης των χιλιάδων εγκλωβισμένων σε τρένα, αυτοκίνητα και στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν προϋπήρχε οργάνωση και προετοιμασία από την κυβέρνηση».

Αντί για όλα αυτά κι εκ των υστέρων, επιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στην επιρροή στα ΜΜΕ και στο διχίλιαρο της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ