ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής: Με εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Πρόταση μομφής: Με εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή
Στα αξιοσημείωτα της πρώτης ημέρας συζήτησης είναι η διαμαρτυρία του ΚΙΝΑΛ για την απόρριψη εκ μέρους Τασούλα του αιτήματος παραχώρησης αίθουσας στη Βουλή για να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος υπό την προεδρία Ανδρουλάκη

Σε θέσεις μάχης έχουν παραταχθεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή, όπου ξεκίνησε παρουσία του Αλέξη Τσίπρα η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τριήμερη συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τζανακόπουλος με εμφανώς ειρωνική διάθεση ζήτησε συγνώμη από τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό και τον ανέμελο τριήμερο που τους χάλασε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναφερόμενος στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας έκανε λόγο «για κατάρρευση του επιτελικού κράτους αλλά και του εμπνευστή του, του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος από δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, έφτασε να είναι στο χέρι του υπόδικου, δήθεν δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη».

Από πλευράς ΝΔ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Μπούγας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγείται πλέον από τις δημοσκοπήσεις, ενώ -όπως είπε- η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει στην καταστροφολογία και την ψευδολογία, ολισθαίνοντας στο πολιτικό περιθώριο.

Όλοι οι υπουργοί αναμένεται να πάρουν το λόγο για να υπερασπιστούν τα πειραγμένα της κυβέρνησης και να αναδείξουν τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων με τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου. Επίσης, θα επισημανθεί πως για πρώτη φορά θα δοθούν αποζημιώσεις στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από τους λάθος χειρισμούς ιδιωτικών εταιριών, της Αττικής Οδού και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ενδεικτικό πάντως, του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι πως έχουν εγγραφεί 220 βουλευτές στον κατάλογο των ομιλητών, αριθμός ρεκόρ που ξεπερνά τους εγγεγραμμένους στη συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία ωστόσο, διαρκεί πέντε κι όχι τρεις ημέρες.

Από τους 220 βουλευτές, οι 108 προέρχονται από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.

Στη σημερινή πρώτη ημέρα συζήτησης αναμένεται να παρέμβουν έξι μέλη της κυβέρνησης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Μίνα Γκάγκα, Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Κόντρα ΚΙΝΑΛ - Τασούλα

Στα αξιοσημείωτα της πρώτης ημέρας συζήτησης είναι η διαμαρτυρία του ΚΙΝΑΛ για την απόρριψη του αιτήματος του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη να παραχωρηθεί η αίθουσα της Γερουσίας για να πραγματοποιηθεί την Κυριακή η συνεδρίαση της ΚΟ, με ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδιασία και η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ είναι προβληματική. Δεν θέλω ούτε να φιμώσω ούτε να υποτιμήσω, αλλά να διαφυλάξουμε το κύρος της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας» απάντησε ο Κώστας Τασούλας, δεσμευόμενος ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ως αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Βουλής το ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επισημαίνεται:

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

»Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

»Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ