ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγεννητική αγωγή: Ανακαλεί το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα

Προγεννητική αγωγή: Ανακαλεί το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που υπάγεται στο υπ. Παιδείας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση του προγράμματος μετά τις αντιδράσεις INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για το πρόγραμμα σχετικά με την προγεννητική αγωγή στα Γυμνάσια της χώρας, από την επιστημονικά αμφιλεγόμενη «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής»,  το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής -που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας- αποφάσισε την ανάκλησή του. 

«Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου "Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής"» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Τα τρία βίντεο που είχαν αρχικά πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αναπαρήγαγαν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Μεταξύ άλλων, στα βίντεο αυτά προβάλλεται και υποστηρίζεται η αντιεπιστημονική θεωρία ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή ή ότι όλες οι ασθένειες του παιδιού ακόμα κι αν εκδηλώνονται δεκαετίες μετά, έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη θεωρία της εταιρείας, η επιλογή του γενετικού υλικού εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης του ζεύγους:

«Όταν το ζευγάρι τη στιγμή της σύλληψης, βρίσκεται σε ανώτερη πνευματική κατάσταση είναι μια εμπειρία που το παιδί την κουβαλάει σε όλη τη ζωή του».

Στο βίντεο, που στην περιγραφή του κάνει λόγο για «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή», μιλάει η εκπαιδευτικός Μαλαματένια Ρούλια, ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών, η οποία υποστηρίζει, την αντιεπιστημονική θεωρία, ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί.

«Θα χαρώ και εγώ να είμαι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που θα συμβάλουν σε όλο αυτό το έργο. Η «Προγεννητική Αγωγή» είναι μια νέα επιστήμη η οποία μας βοηθάει να αντιληφθούμε ότι τα πάντα ξεκινάνε πριν από τη γέννηση του παιδιού και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή της σύλληψής του. Εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, "μα είναι δυνατόν να μιλάμε για Αγωγή όταν το παιδί είναι αγέννητο;"

Στην Κίνα πριν χίλια χρόνια γνωρίζοντας πόσο σημαντική ήταν αυτή η περίοδος πριν τη σύλληψη του παιδιού, μετρούσαν την ηλικία του από εκείνη τη στιγμή (…) Στην Ανατολική Αφρική μαθαίνουμε ότι ως ημερομηνία γεννήσεως θεωρείται η στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει ως ιδέα να γεννήσει ένα παιδί. Δηλαδή μιλάμε για τη στιγμή που ανθίζει στο νου της αυτή η ιδέα.

Αυτή δεν είναι μια νέα γνώση. Πρόκειται για μια γνώση η οποία ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς και φτάνει μέχρι και τις ημέρες μας. Μάλιστα ο Σωκράτης μας αναφέρει πως μετά τη γέννηση, οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί είναι πάρα πολύ αργά και ο Άγιος Πορφύριος ο νεώτερος μας λέει πως η αγωγή υγείας αρχίζει εξ άκρας συλλήψεως…», αναφέρει η κ. Ρούλια.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την έγκριση προγράμματος «Προγεννητικής Αγωγής» για τους μαθητές Γυμνασίου, το οποίο, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αναπαράγει και διαδίδει τη σκοταδιστική θεωρία περί «αγέννητου παιδιού», προπαγανδίζει συντηρητικές ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τη γονεϊκότητα και το σώμα, ενοχοποιώντας τις γυναίκες κι αμφισβητώντας το δικαίωμα στην άμβλωση.

Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνει:

«Η Κεραμέως μας υπενθυμίζει ότι ακροδεξιά σημαίνει: μίσος για το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματος, μίσος για την ελευθερία στον σεξουαλικό προσανατολισμό και απέχθεια για την επιστήμη. Πρέπει να φύγουν».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μερόπη Τζούφη υποστήριξε, με δήλωσή της, πως το υπουργείο Παιδείας επιβάλλει τον πνευματικό μεσαίωνα στα παιδιά μας, κατηγορώντας το πως έχει μετατραπεί σε θεσμικό αρνητή του ορθολογισμού και της επιστήμης, προκαλώντας διαρκώς την εκπαιδευτική κοινότητα και συνολικώς την κοινωνία.

«Δεν διδάχτηκαν τίποτα από την ηχηρή ακύρωση του 1ου Συνεδρίου Γονιμότητας, το οποίο ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων και ανάγκασε ΜΜΕ, χορηγούς, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρουν τη στήριξή τους. Κάνουν πως δεν ακούν για τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, τις παρενοχλήσεις, τις κακοποιήσεις, την έμφυλη βία. Άλλωστε για αυτό κατήργησαν τη Θεματική Εβδομάδα και ανέστειλαν το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης “Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”, το οποίο μπήκε στα σχολεία το 2015. Κάθε τους πρωτοβουλία απαντά στο ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ και των ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων, ακόμα και αν χρειαστεί να διαστρεβλώσουν την επιστημονική αλήθεια και να σημαδέψουν τις εφηβικές ψυχές», επισημαίνει η κυρία Τζούφη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η και βουλεύτρια Ιωαννίνων καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να ασχοληθούν επιτέλους με τα γεννημένα παιδιά και να αφήσουν τα «αγέννητα», θωρακίζοντας το δημόσιο σχολείο απέναντι στην πανδημία, ώστε να μην μετράμε 160.000 κρούσματα στις ηλικίες 0- 17 από την αρχή του 2022, και να σταματήσουν επίσης τη διάλυση των Παιδιατρικών Νοσοκομείων και το κλείσιμο του Παίδων Πεντέλης.

«Κάθε ημέρα επιβεβαιώνουν πόσο καταστροφικοί είναι για την κοινωνία και ειδικά για τη νέα γενιά. Πρέπει να φύγουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα, ούτε υλικά, ούτε πνευματικά», καταλήγει η κυρία Τζούφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ