ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη για την υπόθεση Φουρθιώτη - Ζήτησε ξανά εκλογές

Τσίπρας: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη για την υπόθεση Φουρθιώτη - Ζήτησε ξανά εκλογές
«Αν δεν έχετε σήμερα να δώσετε μια σοβαρή απάντηση θα σας καταπιεί ο βούρκος. Μόνη επιλογή σας είναι να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ο Φουρθιώτης έχει στο χέρι εσάς κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνο τη μισή σας κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που η νύχτα έχει διεισδύσει στο Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του κόμματός του για πρόωρες εκλογές κι αναρωτώμενος γιατί ο πρωθυπουργός δεν επιλέγει τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές κ. Μητσοτάκη», ρώτησε ο τέως πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η δημοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν καταργείται από την πανδημία, απαριθμώντας τις χώρες στις οποίες έχουν διεξαχθεί εκλογές εν μέσω κορωνοϊού, όπως η Γερμανία, αλλά και η Πορτογαλία σήμερα Κυριακή.

«Έχετε τελειώσει πολιτικά»

«Κύριε Μητσοτάκη, κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε. Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές. Μια είναι η επιλογή αξιοπρέπειας. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές. Να σας κρίνει ο λαός, πριν να είναι αργά για εσάς και τη χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας προς τον πρωθυπουργό πως θα τον καταπιεί ο βούρκος στον οποίο επιπλέει: «Αν τα ξέρατε για τον Φουρθιώτη, θα έπρεπε να είχατε αποπέμψει το δεξί σας χέρι. Άρα ο Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι αυτόν, αλλά έχει στο χέρι εσάς. Αν δεν έχετε σήμερα να δώσετε μια σοβαρή απάντηση θα σας καταπιεί ο βούρκος. Μόνη επιλογή σας είναι να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε και τις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε βάρος του Φουρθιώτη για απειλές με μπράβους στο γραφείο του.

«Αποχώρησε ο κ. Βρούτσης από το υπουργείο, όχι ο Φουρθιώτης από το Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε έναν υπόδικο; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε; Ξέρατε ότι αυτός έστηνε εταιρείες-βιτρίνα για εισπράττει από το κράτος»;

«Προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25- να συγκροτήσουν προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, υποσχόμενος πως την πρώτη εβδομάδα αυτής της κυβέρνησης θα διαγραφούν τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή, θα προστατευτούν τα νοικοκυριά και θα καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε «πάγωμα» των λογαριασμών της ΔΕΗ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ.

«Καλούμε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να σταθεί στο πλευρό μας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός.

«Για ποιο κράτος μιλάτε; Κι εσείς το θέλετε επιτελικό τρομάρα σας»...

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς θα «παγώσουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ όταν την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ο λαός, αλλά οι τιμές της επιχείρησης στα χρηματιστήρια.

Έκανε λόγο και για τις τιμές των PCR, που «έφτασαν σε τιμές μαυραγορίτικες, βάλατε πλαφόν διπλάσιο και τριπλάσιο από αυτό που πετυχαίνουν οι δήμοι με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίσης, αναρωτήθηκε για ποιο κράτος μιλά η κυβέρνηση: «Κι εσείς το θέλετε επιτελικό τρομάρα σας. Ιδιωτικοποίηση σε υγεία, ενέργεια, παιδεία, σε υποδομές, παντού. Πώς θα έχουμε κράτος; Η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις θανάτων στην Ευρώπη κι εσείς κλείνετε το νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη. Πώς θέλετε να έχουμε κράτος, και μάλιστα επιτελικό όταν απεχθάνεστε κάθε τι δημόσιο; Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει τον μήνα με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κι εσείς σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε τον τομέα της ενέργειας. Με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε ενώ η χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες; Παράγετε περισσότερα δεινά, διαφθορά και ψέμα από όσα ο λαός μπορεί να καταναλώσει».

Σε σχέση με την κακοκαιρία «Ελπίδα», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σαρκαστικά πως ο μόνος που κρατά πρακτικά σε αυτή την κυβέρνηση είναι ο κ. Φουρθιώτης, αναφερόμενος στην κυβερνητική σύσκεψη πριν την έλευσή της κατά την οποία φαίνεται πως δεν τηρήθηκαν πρακτικά.

Όσον αφορά την πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός χρωστά 23.275 συγγνώμες και πως δεν αρκεί μία συγγνώμη για να καθαρίσει: «Χρωστάτε μια συγγνώμη για κάθε μια χαμένη ζωή από την πανδημία, καθώς επιλέξατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ».

«Το Μάτι ήταν ένα συλλογικό τραύμα το οποίο απαιτεί σεβασμό»

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, επίσης, να αντιστρέψει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση και τη ΝΔ για το Μάτι:

«Αντί να πείτε "αποτύχαμε", είχατε το θράσος να μας κουνήσετε το δάχτυλο, με ασπίδα την τραγωδία στο Μάτι. Το Μάτι ήταν ένα συλλογικό τραύμα το οποίο απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες».

Στην αρχή, εξάλλου, της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, πως όταν ένας πολιτικός γίνεται περίγελος, έχει τελειώσει: «Οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία στην προπαγάνδα κι εσείς εθισμό στην αλλοίωση της αλήθειας. Είστε και εσείς θύματα αυτής της προπαγάνδας; Όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο και περίγελος, έχει τελειώσει πολιτικώς».

«Το χειρότερο, όμως είναι ότι ζείτε σε ένα δικό σας παράλληλο σύμπαν. Αποτύχατε κύριοι της κυβέρνησης, αποτύχατε με κόστος μεγάλο για τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ