ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής: Ο Τσίπρας παγίδεψε τον Μητσοτάκη- Οι πέντε λόγοι που ο «στόχος επετεύχθη»

ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής: Ο Τσίπρας παγίδεψε τον Μητσοτάκη- Οι πέντε λόγοι που ο «στόχος επετεύχθη»
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας INTIME

«Στόχος επετεύχθη», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μετά από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος σε βάρος της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή, τη χειρότερη που πραγματοποίησε τα τελευταία δυόμισι χρόνια που είναι πρωθυπουργός, μιλώντας για εμφανή αμηχανία του να απαντήσει σε όλα τα κύρια ζητήματα της επικαιρότητας: για την πανδημία, την ακρίβεια, την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τον Μένιο Φουρθιώτη.

Ιδίως για τον τελευταίο, υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικώς πως «θα πέσουν από τον Φουρθιώτη».

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν, πως ο Αλέξης Τσίπρας παγίδεψε τον πρωθυπουργό όχι μόνο ως προς το θέμα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά κι ως προς ένα σαρωτικό ανασχηματισμό στον οποίο φημολογείται πως θέλει να προχωρήσει.

«Πώς θα στήσει κάλπες και πώς θα αλλάξει υπουργούς που υπερασπίστηκε με τόσο πάθος αυτές τις ημέρες», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως ακόμα και βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει «ρετάρει» κι ότι ιδίως η υπεράσπιση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο κυβερνών κόμμα, από όσα επιλύει.

«Το ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μας επιτεθεί με όχημα τη Novartis μαρτυρά και την ένδεια επιχειρημάτων του, αφού είναι σαν να λέει στο λαό, ο οποίος έχει πειστεί ότι υπήρξε σκάνδαλο, πως αυτό δεν υπάρχει», προσθέτουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραλλήλως, σημειώνουν, πως κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία αποδείχθηκε ότι η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αυτή που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αφού το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά και μέσα στις αντιφάσεις του.

Στο μεταξύ, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν, πως αν κάποιος έπρεπε να περιγράψει με επτά λέξεις τη συζήτηση στη Βουλή, θα μπορούσε να αρκεστεί στο «κυβέρνηση Μητσοτάκη- Φουρθιώτη απομονωμένη και σε αποδρομή».

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Μητσοτάκης, παρά το εμφατικό αίτημα για εκλογές ούτε σήκωσε το γάντι, μολονότι επικαλείται δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά ούτε είπε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επιβεβαιώνοντας τις σκέψεις για εκλογές μήπως και σώσει κάτι από τη ραγδαία φθορά του.

«Για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε εκνευριστικά αλαζόνας, σύρθηκε απολογούμενος για τέσσερα θέματα στη Βουλή, μετά από την πρωτοβουλία Τσίπρα που συνεχίζει να βάζει την ατζέντα: για την παταγώδη αποτυχία στην πανδημία, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο χάος που δημιούργησε η διαχειριστική ανικανότητα του επιτελικού κράτους και τις πρόσφατες αποκαλύψεις του υπόδικου τηλεπαρουσιαστή για δοσοληψίες και συναλλαγές με το μισό υπουργικό συμβούλιο. Δεν είπε απολύτως τίποτα για κανένα θέμα και το μόνο που έκανε ήταν να παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία, για ακόμα μία φορά αυτοθαυμαζόμενος».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα διαρρέουν πως η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επιβεβαίωσε για πέντε λόγους γιατί ήταν σωστή και πετυχημένη η πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Τι λένε:

  1. «Για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρέθηκαν πλήρως απομονωμένοι κοινοβουλευτικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση στοιχήθηκε πίσω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση μομφής, την ώρα που η ραγδαία φθορά τους συνεχίζεται χωρίς τέλος σε κοινωνικό επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει όχι μόνο εκτεθειμένος, αλλά και κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένος, αφού σε μία τόσο σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό πριν ένα μήνα αν και διαγραμμένος, δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
  2. «Ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και οι βουλευτές της πλειοψηφίας το μόνο που έκαναν επί τρεις ημέρες αμήχανα ήταν να επαναλαμβάνουν αθλιότητες για το Μάτι, λες και το επιτελικό κράτος δεν κυβερνά τη χώρα τρία χρόνια τώρα και κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, λες και ξεχνούν οι πολίτες ότι με δύο μποφόρ κάηκε η μισή Ελλάδα το καλοκαίρι και με προαναγγελθείσα κακοκαιρία μίας ημέρας νέκρωσε όλη η Αττική. Επαναλάμβαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητά εκλογές γιατί φοβάται τις δημοσκοπήσεις, το ίδιο ακριβώς επιχείρημα δηλαδή που διατύπωναν κι όταν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε ζητήσει εκλογές, που κατηγορούνταν ότι δεν το κάνει γιατί φοβάται τις δημοσκοπήσεις. Και επαναλάμβαναν τη μισή συγγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο ούτε ένας να κατονομάσει ποιο ή ποια ήταν τα λάθη τους που οδήγησαν στο πρωτοφανές φιάσκο με τη διαχείριση της κακοκαιρίας και την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών. Η συγγνώμη είναι ψεύτικη και προσπάθεια διαχείρισης του φιάσκου, αφού κανένας δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και όλοι μένουν στις θέσεις τους κανονικά, ενώ προκαλεί αίσθηση ότι δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να υπερασπιστεί τον Χρήστο Στυλιανίδη Η στάση τους επιβεβαίωσε πως πέρα από το επιτελικό μπάχαλο που διαρκώς επιβεβαιώνεται σε κάθε κρίση, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το επιτελικό αλλά ούτε και με το κράτος, αφού δεν πιστεύουν σε αυτό, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Το κράτος το βλέπουν μόνο ως ευκαιρία για ρεσάλτο και δουλειές, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να το ενισχύσουν στους τομείς που χρειάζονται οι πολίτες και αναδεικνύει η πανδημία».
  3. «Στα δύο μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας, που η χώρα καταγράφει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ, ο κ. Μητσοτάκης απλώς περιορίστηκε σε συνέχεια του αυτοθαυμασμού, παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα που απέχει έτη φωτός από ό,τι βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας, υποτιμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι ασθενείς, το ΕΣΥ, τα νοικοκυριά». 4.«Αναγκάστηκε να καταφύγει και πάλι σε χυδαία ψέματα, προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών. Στην πανδημία είπε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις, με τον αριθμό των θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού να είναι δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. “Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες, σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της άδικα στην πανδημία, επειδή αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ. Ενώ η μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα σας έλεγε ότι εάν ενισχύατε το ΕΣΥ, οι μισοί εξ αυτών σήμερα θα είχαν σωθεί”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας».
  4. «Για να δικαιολογήσει κάπως το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος με πρόσχημα την πανδημία και τα πέντε δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων σε απίθανες εταιρείες που δημιουργούνταν λίγες ώρες πριν, δεν δίστασε να εντάξει τις αμυντικές δαπάνες για την αγορά των Ραφάλ στις απευθείας αναθέσεις».
  5. «Ο κ. Γεραπετρίτης, το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη, σε οποιαδήποτε ελάχιστα σοβαρή δημοκρατία δεν θα μπορούσε πλέον να είναι υπουργός. Μετά την κυνική παραδοχή του πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα για τις σχέσεις διαπλοκής και συναλλαγής με τον υπόδικο Φουρθιώτη, αφού επιβεβαίωσε την κατά παραγγελία νομοθετική παρέμβαση, όσο ο κ. Μητσοτάκης τον καλύπτει, επιβεβαιώνει πως ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την πρωτοφανή σήψη και διαπλοκή. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο κ. Φουρθιώτης είχε αλισβερίσια με τη μισή ΝΔ και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά πλέον είναι σαφές ότι εκβιάζεται από τον Φουρθιώτη. “Κύριε Μητσοτάκη, είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς την κυβερνάτε ή οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει ντελίβερι”, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας».

Στο μεταξύ, μια πιθανή μετάθεση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τις 14 με 17 Απριλίου από τις 4 Απριλίου δεν θα πρέπει να αποδοθεί σε πολιτικούς, αλλά σε πρακτικούς λόγους εύρεσης του κατάλληλου χώρου για την πραγματοποίησή του. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν στο CNN Greece υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, οι οποίες μας ενημερώνουν πως τρεις χώροι είναι οι επικρατέστεροι: το κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου είχε πραγματοποιηθεί το δεύτερο συνέδριο το 2016, το κλειστό του ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ