ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η εργαλειοποίηση Πολάκη δεν ανακόπτει τη ραγδαία κι εντεινόμενη φθορά Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η εργαλειοποίηση Πολάκη δεν ανακόπτει τη ραγδαία κι εντεινόμενη φθορά Μητσοτάκη
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Παρακαλάω τον Παύλο Πολάκη να με βρίσει για να ενισχύσω το προφίλ μου στους ψηφοφόρους μου», έλεγε προ ημερών στο CNN Greece βουλευτής της ΝΔ, άποψη που εκφράζει πολλούς ακόμα συναδέλφους του στη συμπολίτευση.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κάνουν λόγο για «συστηματική εργαλειοποίηση του τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος από την κυβέρνηση και τη ΝΔ στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τη ραγδαία, όπως τη χαρακτηρίζουν, διαρροή κεντρώων ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης που έχουν απογοητευτεί από τις πολιτικές τους».

Εξάλλου, σημειώνεται πως τα όσα συνέβησαν με το κλείσιμο του μικροφώνου, όταν μιλούσε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής συσπείρωσαν όλες τις εσωκομματικές τάσεις, ακόμα κι εκείνους που είναι άσπονδοι σύντροφοι του «αψύ» Κρητικού και οι οποίοι τον υπερασπίστηκαν και δημοσίως στη βάση του ότι συνέβη μια πρωτοφανής κοινοβουλευτική εκτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι υποστηρίζουν πως έπεσε στο κενό η προβοκάτσια για αντιπερισπασμό που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να αλλάξει άμεσα η ατζέντα από το φιάσκο της κυβέρνησης στην κακοκαιρία και την τριήμερη απομόνωση της ΝΔ στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατάθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τρανή επιβεβαίωση είναι το ότι πέρα από τους βερμπαλισμούς του, ο Κώστας Τασούλας "άδειασε" τον κ. Αθανασίου κι έδωσε κανονικώς το λόγο στον κ. Πολάκη, μετά την κατακραυγή για το ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης απαγορεύτηκε σε βουλευτή να μιλήσει στη Βουλή επειδή δεν ήθελαν να ακουστούν στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με την κοινοβουλευτική απομόνωση, αλλά και με τη ραγδαία κι εντεινόμενη φθορά του, η οποία οφείλεται σε όλα τα μείζονα θέματα που έχει κληθεί να διαχειριστεί και για τα οποία βρέθηκε απολογούμενος στη Βουλή επί τριήμερο: Για τη δίχως τέλος υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα με την πανδημία, με ρεκόρ απωλειών και πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ, για το κύμα ακρίβειας και τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών, που αντί να το αντιμετωπίζουν το επιταχύνουν με τις πολιτικές τους, για το επιτελικό χάος που έχει επιφέρει σε όποια φυσική καταστροφή έχει κληθεί να διαχειριστεί, με τελευταίο παράδειγμα το μπάχαλο με το χιονιά. Ακόμα και για τον θεσμικό κατήφορο με τη δυσώδη υπόθεση Φουρθιώτη, που όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του υπόδικου έκανε κουμάντο στη μισή κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει κουβέντα ούτε καν για τον πιο στενό του συνεργάτη Γιώργο Γεραπετρίτη», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, στηρίζουν τα επιχειρήματά τους και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία κατά τη γνώμη τους επιβεβαιώνει όχι μόνο τη ραγδαία πτώση της ΝΔ μέσα σε δύο μήνες (από την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρείας), αλλά πως τα «ανόητα» σενάρια περί αυτοδυναμίας που διακινεί ο πρωθυπουργός αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός (32,5% με αναγωγή, ενώ για αυτοδυναμία με το νέο εκλογικό νόμο χρειάζεται 38%).

Επιπλέον, οι συντριπτικώς περισσότερες αρνητικές γνώμες για τις επιδόσεις της κυβέρνησης (72% αρνητικές γνώμες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας) αποτελούν κόλαφο για το Μέγαρο Μαξίμου, συμπληρώνουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Η ραγδαία φθορά του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που κάνει είναι να παρουσιάζει διαρκώς μία εικονική πραγματικότητα σε απόλυτη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειονότητα, να επικαλείται κάποια δημοσκοπική υπεροχή, όταν είδαμε και στην Πορτογαλία με τη νίκη Κόστα τι έγινε με τις δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω ως και 12 μονάδες, προβλέποντας ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ, και να διολισθαίνει σε όλο και πιο επικίνδυνες καθεστωτικές ατραπούς, βάλλοντας ευθέως κατά των θεσμών και της ελευθεροτυπίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι πληροφορίες και στην Κουμουνδούρου πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει – μόλις έξι μήνες από τον προηγούμενο ανασχηματισμό – νέο, πιθανόν προεκλογικού χαρακτήρα.

Σημειώνουν, ωστόσο, πως ό,τι και να κάνει οι πολίτες πλέον έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι επιτελείς του, αλλά ο ίδιος, που έχει αποτύχει παντού:

«Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν στον ανασχηματισμό θα διώξει υπουργούς που κάλυψε πλήρως την Κυριακή, όπως ο Χρήστος Στυλιανίδης κι ο κ. Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας και την παταγώδη αποτυχία στην κακοκαιρία, αλλά και τη σήψη με τα αλισβερίσια του Μαξίμου με τον υπόδικο τηλεαστέρα της trash tv», συμπληρώνουν αιχμηρά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ