ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου για δολοφονία Άλκη: Να δράσουμε για να μην γίνει η κοινωνική ζωή αρένα μισαλλοδοξίας

Σακελλαροπούλου για δολοφονία Άλκη: Να δράσουμε για να μην γίνει η κοινωνική ζωή αρένα μισαλλοδοξίας
Η ΠτΔ θέτει μεταξύ άλλων το ερώτημα «μέσα από ποιες διαδικασίες κατέληξε να γίνει η βία ο μόνος τρόπος έκφρασης μιας μερίδας νέων με προβλήματα κοινωνικής ένταξης, αισθήματα περιθωριοποίησης, αντιλήψεις ακραίου αρνητισμού, φόβους για ένα ακυρωμένο μέλλον; Πηγή: Προεδρία της Δημοκρατίας

Μήνυμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου γηπεδικής βίας που ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, ενώ αναφερόμενη στις αιτίες, θέτει μεταξύ άλλων το ερώτημα «μέσα από ποιες διαδικασίες κατέληξε να γίνει η βία ο μόνος τρόπος έκφρασης μιας μερίδας νέων με προβλήματα κοινωνικής ένταξης, αισθήματα περιθωριοποίησης, αντιλήψεις ακραίου αρνητισμού, φόβους για ένα ακυρωμένο μέλλον;»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητά την ανάληψη άμεσης δράσης ώστε να μην γίνει «η κτηνωδία που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, και που στοίχισε τη ζωή ενός νέου και τον τραυματισμό άλλων δύο, ένα ακόμη επεισόδιο στην προϊούσα μετατροπή της κοινωνικής ζωής σε αρένα αντιπαλοτήτων, μισαλλοδοξίας, εχθροπάθειας, και, εν τέλει, φονικής απανθρωπιάς».

Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Ό,τι κι αν αισθανθεί κανείς για τη δολοφονία ενός νέου μόλις δεκαεννέα ετών στη Θεσσαλονίκη επειδή η ομάδα του δεν άρεσε στους σφαγιαστές του, αποτροπιασμό, θλίψη, οργή, όσο κι αν στα λόγια το έγκλημα θα καταγγελθεί και η τιμωρία των ενόχων θα απαιτηθεί, το τραύμα που προκαλεί στην κοινωνία μια τέτοια πράξη θα παραμείνει ανοιχτό όσο ευνοείται η οπαδική εξαλλοσύνη και ο χουλιγκανισμός και, κυρίως, όσο καλλιεργείται ως δείγμα ανδρισμού η βαρβαρότητα και η βία εντός και εκτός γηπέδων.

»Το αδιανόητο συμβάν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας επαναφέρει, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα ανησυχητικά ερωτήματα ενός, δυστυχώς, διαχρονικού φαινομένου: πώς επιτρέψαμε να μετατραπεί ο χώρος του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα σε πεδίο εκδήλωσης του πιο ακραίου μίσους, των πιο βάναυσων, πρωτόγονων ενστίκτων; Πώς ανεχόμαστε να γίνονται οι δρόμοι, τα πάρκα, οι πλατείες μας σκηνικό βιαιοτήτων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών; Και, το πιο σημαντικό όλων: μέσα από ποιες διαδικασίες κατέληξε να γίνει η βία ο μόνος τρόπος έκφρασης μιας μερίδας νέων με προβλήματα κοινωνικής ένταξης, αισθήματα περιθωριοποίησης, αντιλήψεις ακραίου αρνητισμού, φόβους για ένα ακυρωμένο μέλλον;

»Οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε και να δράσουμε σήμερα κιόλας, χωρίς καθυστέρηση. Ας μη γίνει η κτηνωδία που εκτυλίχθηκε στη Θεσσαλονίκη, και που στοίχισε τη ζωή ενός νέου και τον τραυματισμό άλλων δύο, ένα ακόμη επεισόδιο στην προϊούσα μετατροπή της κοινωνικής ζωής σε αρένα αντιπαλοτήτων, μισαλλοδοξίας, εχθροπάθειας, και, εν τέλει, φονικής απανθρωπιάς.»

Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη.

Η ανάρτηση του κ. Θεοδωρικάκου

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Θεοδωρικάκος στην ανάρτησή του:

Επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσω ότι πριν από λίγο συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελληνική Αστυνομία και σε αυτή την περίπτωση πράττει το καθήκον της. Θέλω να εκφράσω με όλη μου την ψυχή τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη, που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Ξέρω ότι αυτό δεν απαλύνει τον πόνο των αγαπημένων του προσώπων. Τουλάχιστον, θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 19χρονου που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης είναι 23 ετών, Αλβανικής καταγωγής, οπαδός του ΠΑΟΚ που είχε προσαχθεί το βράδυ της Τρίτης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Δολοφονία 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη: 23χρονος σεσημασμένος ο συλληφθείς

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως το βράδυ της Τρίτης είχαν προσαχθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τρία άτομα, ως ύποπτα για τη συμμετοχή στη δολοφονική επίθεση κατά του 19χρονου οπαδού του Άρη, Άλκη Καμπανού.

Επιπλέον οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ υπάρχουν εικόνες και από την πορεία των δύο ύποπτων οχημάτων κατά την προσέγγιση και διαφυγή τους από το σημείο της δολοφονίας.

Με αυτές τις πληροφορίες, η αστυνομία εκτιμούσε ότι ο εντοπισμός τους ήταν θέμα χρόνου. Πράγματι, σήμερα έγινε γνωστή η πρώτη σύλληψη για την δολοφονία ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς εκτιμάται ότι στην αιματηρή επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από 10 άτομα.

Η κηδεία του αδικοχαμένου παιδιού τελέστηκε σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βέροια.

Στη Βέροια η ταφή του 19χρονου Άλκη: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία

«Καταπέλτης» η ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία του 19χρονου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την προσωρινή ιατροδικαστική εξέταση που ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, η μαχαιριά που βρήκε τη μηριαία αρτηρία σε συνδυασμό με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι οι λόγοι που ο 19χρονος οπαδός του Άρη έχασε τη ζωή του.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, το θύμα της άγριας επίθεσης, τα ξημερώματα της Τρίτης (01/02) στο Χαριλάου είχε δεχθεί χτυπήματα με τρομερή βαρβαρότητα. Ο θάνατός του προήλθε από μαχαιριά που βρήκε τη μηριαία αρτηρία, ωστόσο, η εξέταση έδειξε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία θανάτου.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το μένος των δολοφόνων ήταν μεγάλο και η Αστυνομία Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Βρέθηκε το δρεπάνι της δολοφονικής επίθεσης στον 19χρονο

Εντωμεταξύ, εντοπίστηκε το δρεπάνι της δολοφονικής επίθεσης εις βάρος του 19χρονου.

Το δολοφονικό όπλο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης - στο πλαίσιο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.- λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του εγκλήματος, πεταμένο στον δρόμο, πλάι σε απορρίμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ThessToday.gr, το δρεπάνι εντοπίστηκε αρχικά από περίοικους, οι οποίοι ακολούθως ειδοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το δρεπάνι έχει παραδοθεί στα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. για εξέταση, ενώ τον 19χρονο, Άλκη Καμπανό, τον αναγνώρισε ο θείος του, ο οποίος είπε ότι «το παιδί δεν είχε καμία σχέση με τα οπαδικά».

Συγκινούν τα μηνύματα στο σημείο της δολοφονίας

«Δεν γυρνάς πίσω. Δεν ξαναπατάω γήπεδο. Τους σιχάθηκα. Σιχαθείτε τους και αγαπήστε τις ιδέες σας όχι τα γούστα τους». Με αυτά τα λόγια γραμμένα σε ένα χαρτί πλάι σε ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ, φίλαθλος των ασπρόμαυρων απέτισε τον δικό του φόρο τιμής στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης.

Εκτός του φιλάθλου του Δικεφάλου του Βορρά πλήθος ατόμων που υποστηρίζουν ομάδες από όλη τη χώρα αφήνουν διακριτικά στο σημείο της δολοφονίας.

Φίλαθλοι και οπαδοί της ΑΕΚ, της ΑΕΛ και του Ηρακλή έχουν αφήσει κασκόλ, μπλούζες και γραπτά μηνύματα στο σημείο.

Το μήνυμα των οπαδών της ΑΕΚ αναφέρει ότι «Αλκιβιάδης ετών 18, δολοφονήθηκε άνδρα γιατί απάντησε το αυτονόητο. Να μην ξεχαστεί πότε η μνήμη του. Καλό ταξίδι Παλίκαρε», ενώ οι οπαδοί της ΑΕΛ έγραψαν: «Καλό παράδεισο. Όχι άλλος νεκρός».

Ήδη από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του Άλκη, φίλαθλοι του Άρη έχουν τοποθετήσει στα σκαλιά της πολυκατοικίας ανθοδέσμες, κεριά, μπλούζες και κασκόλ των κιτρινόμαυρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ