ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Οι έξι λόγοι που ο νέος ΕΝΦΙΑ αφορά τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες

Αχτσιόγλου: Οι έξι λόγοι που ο νέος ΕΝΦΙΑ αφορά τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες
«Οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ», υποστηρίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Μετά και τη σχετική on camera δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, και η Έφη Αχτσιόγλου επιχειρεί την αποδόμηση των ανακοινώσεων Μητσοτάκη για μειωμένο ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για μεγάλα περιθώρια για τους έχοντες, αλλά ασφυκτικά για τους αδύναμους.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως ακόμα και σε αυτή τη χρονική περίοδο, που «τα λαϊκά νοικοκυριά πλήττονται από γενικευμένη κρίση ακρίβειας», η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, εστιάζοντας σε έξι σημεία:

1. «Το κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Για ακόμη μια φορά η ΝΔ κάνει μια μονομερή επιλογή που ευνοεί τα ανώτερα εισοδήματα».

2. «Οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ».

3. «Το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα».

4. «Για να θολώσει την εικόνα, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προβαίνει σε συγκρίσεις με το 2018 και οικειοποιείται τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Μόνο που τότε η μείωση αφορούσε κυρίως τις χαμηλές περιουσίες και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την αντέστρεψε ώστε και πάλι να ευνοηθούν οι μεγαλύτερες ακίνητες περιουσίες».

5. «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ελαφρύνουν, απλώς επιχειρούν να μετριάσουν την επιβάρυνση στη φορολόγηση των ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα ημέρα με την ημέρα».

6. «Για την κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν όταν πρόκειται για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ