ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για οπαδική βία: Δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές που οδηγούν σε αποτρόπαια εγκλήματα

Οικονόμου για οπαδική βία: Δεν θα ανεχθούμε συμπεριφορές που οδηγούν σε αποτρόπαια εγκλήματα
INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη και την οπαδική βία, τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το σύστημα φορολόγησης ακινήτων και το κύμα ακρίβειας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θέλω να ξεκινήσω με το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ένα γεγονός που μας έχει συγκλονίσει όλους. Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μας εκ μέρους της κυβέρνησης και τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του» είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ελληνική αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμου που εμπλέκται στη δολοφονία, καθώς και για την επέκταση των ερευνών. Το τραγικό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει το χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και της στενής παρακολούθησης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας» σημείωσε.

Για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμώντας ότι «το οικονομικό πλεονέκτημα γίνεται οριζόντιο κοινωνικό κεκτημένο», ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι η πρώτη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν κατά 22%, ενώ η τωρινή είναι 13%.

«Υπερκαλύπτουμε, έτσι, τη δέσμευσή μας για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Και αυτό γιατί αποδίδει η οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική» συμπλήρωσε.

«Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό, ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια μικρή επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, δηλαδή η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία», σημείωσε.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, είπε ότι «όσοι αδυνατούν να δώσουν προοπτική στον Έλληνα πολίτη στον 21ο αιώνα είναι φυσικό να αντιδρούν απέναντι σε όλα αυτά με αμηχανία».

«Η αμηχανία αυτή εκφράστηκε χθες διπλά: Και με τις αντιδράσεις για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και με την μη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά, στα μεγάλο λόγια, στις διαπιστώσεις, στις επιδερμικές θεωρήσεις είναι οι πράξεις που δημιουργούν όφελος για όλους» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Για «απόπειρα απαξίωσης του πολιτεύματος» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ «κατηγορώ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να προκαλέσει ακραία πόλωση και διχασμό:

«Θέλω να επισημάνω -για μια ακόμη φορά- την απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλέσει ακραία πόλωση και διχασμό. Να προκαλέσει τοξικότητα, να ευτελίσει, να εξαχρειώσει, να εκβαρβαρίσει την πολιτική ζωή. Να απαξιώσει τους Θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος και να αμφισβητήσει τη Δικαιοσύνη».

«Η δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε κομματική εκδήλωση, μετά τις ανάλογες θέσεις του κ. Πολάκη, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η λογική άλωσης της Δικαιοσύνης και του Κράτους» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται μόνο για τον κ. Πολάκη, αλλά για μια συνολική αντίληψη στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η σιωπή του κ. Τσίπρα συνιστά ολοφάνερη αποδοχή και συναίνεσή προς τη στάση αυτή. Είμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις τακτικές. Είμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε αυτή τη λογική. Ο πολιτικός αγώνας που δίνουμε είναι αυτός της θεσμικότητας, της αξιοπρέπειας, του ήθους και της πολιτικότητας. Και γι’ αυτό δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Μας χωρίζει άβυσσος και δεν θα παίξουμε με το ΣΥΡΙΖΑ στο ταμπλό της πόλωσης, της ευτέλειας και του διχασμού», τόνισε.

Νέος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επισημαίνοντας ότι «η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής τέμνονται» ανακοίνωσε ότι αυξάνονται -και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2021- οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ξεκινά τον Απρίλιο και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.12.2021, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023.

Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει επιπλέον επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και -για πρώτη φορά- για νέους έως 29 ετών, καθώς και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο.
  • Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ. Οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, αντι συνολικά 1.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Οι νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ.
  • Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
  • Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα.
  • Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά.
  • Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.

Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από την ερχόμενη Δευτέρα

Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ξεπεράστηκαν 19.460.000 εμβολιασμοί στη χώρα και περισσότεροι από 7.770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74% του γενικού πληθυσμού και 83,8% του ενήλικου πληθυσμού.

«Μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών 220.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται οι πρώτες 168.000 δόσεις από το εμβόλιο Novavax και συνολικά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο θα παραληφθούν 474.000 δόσεις. Για τα εμβόλια αυτά θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα σε συγκεκριμένα σημεία, από τις αρχές Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε για την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα παιδιά στην Αττική, προστίθενται νέες εμβολιαστικές γραμμές στα mega Εμβολιαστικά Κέντρα «Προμηθέας» και Περιστερίου και θα ανοίξουν 40.000 νέα ραντεβού για τον μήνα Φεβρουάριο.

Τέλος, υπενθύμισε ότι από τις 7 Φεβρουαρίου δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι και θα χάνσυν τα σχετικά προνόμια όσοι έχουν συμπληρώσει επτάμηνο από τη δεύτερη δόση (εάν έχουν κάνει εμβόλιο με δυο δόσεις) ή 3μηνο από την πρώτη δόση (εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο) και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση.

Δείτε την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ