ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για την καταψήφιση ΣΥΡΙΖΑ των έργων ανάπλασης στο Μάτι: Το γεγονός μιλά από μόνο του

Οικονόμου για την καταψήφιση ΣΥΡΙΖΑ των έργων ανάπλασης στο Μάτι: Το γεγονός μιλά από μόνο του
«Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου στη δήλωσή του INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Με μια λιτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε την καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της συμφωνίας για τα έργα στο Μάτι.

«Κατόπιν δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόκειται να κτιστούν στο πολύπαθο Μάτι κοινωνικές κατοικίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν σε όλους τους πυρόπληκτους της περιοχής, των οποίων η πρώτη και μόνη κατοικία καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2018, αλλά και σε άλλους άστεγους. Την κύρωση αυτής της συμφωνίας καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μιλά από μόνο του και κάθε επιπλέον σχόλιο, πολιτικής και ηθικής διάστασης, περιττεύει» επισημαίνει ο κ. Οικονόμου στη δήλωσή του.

Το σχέδιο ανάπλασης του Ματιού και των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής αποτέλεσε νωρίτερα νέα εστία έντασης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, που αφορά στη δωρεά για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στην οποία 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση.

Βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησε για σκάνδαλο είναι η αλλαγή του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε ανέγερση νοσοκομείου με την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

«Συνεχίζετε την τυμβωρυχία για το Μάτι, δεν έχετε κάνει τίποτα, εκτός από φιέστες», είπε προς την κυβέρνηση ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει μια κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο.

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής» είπε.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και διευκρίνισε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ με τον Κώστα Σκανδαλίδη ωστόσο, να μιλάει για πονκ πονγκ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τρόπος που γίνεται η αντιπαράθεση πάλι σήμερα εδώ στη Βουλή είναι μια αντιπαράθεση που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα, το ίδιο μοτίβο, είναι σαν δυο κόμματα να παίζουν ένα πινγκ -πονγκ στο ίδιο τραπέζι και εμείς θέλουμε να έχουμε μια απόσταση από αυτό το τραπέζι. Άρα δεν θέλουμε να έχουμε μια ίση απόσταση απέναντι στην ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας καταγγέλλει η Κυβέρνηση, θέλουμε να έχουμε μια απόσταση Σοβαρή από το τραπέζι του πινγκ - πονγκ που παίζεται όλο αυτό τον καιρό», είπε.

Το μνημόνιο στήριξε και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία»

Πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν: «Η σπέκουλα έχει και τα όριά της. Η ΝΔ πιστή στην τακτική της τυμβωρυχίας, επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, αναφορικά με την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την υλοποίηση έργων υποδομής, την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής».

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ακόμη, πως αντί να διαστρέφει την πραγματικότητα προκειμένου να συγκαλύψει ένα ακόμη σκάνδαλο, η ΝΔ ας απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:

- Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και όχι μια άλλη κοινωνική χρήση, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη αποκατεστημένους πυρόπληκτους;

-Για ποιο λόγο χρηματοδοτείται μια δασική έκταση για την οποία έγιναν δύο προκλητικές φωτογραφικές και σκανδαλώδεις τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

-Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση για κοινωνικές κατοικίες ενώ δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο που τις προβλέπει;

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι αυτοί είναι τελικώς οι λόγοι που αποκλείστηκαν από την συζήτηση στην Βουλή οι Δήμοι, οι φορείς και οι πυρόπληκτοι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δυόμιση χρόνια δεν συνάντησε κανείς από την κυβέρνηση τους κατοίκους στο Μάτι. Η κύρωση που ψηφίστηκε σήμερα προσβάλλει και την Ελληνική Δημοκρατία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση στο Μάτι να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ