ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολίτες της Νίκαιας σε Τσίπρα: Τώρα πιο δύσκολα και από τα μνημόνια (vids)

Πολίτες της Νίκαιας σε Τσίπρα: Τώρα πιο δύσκολα και από τα μνημόνια (vids)
«Μόλις ήρθαν οι λογαριασμοί του ρεύματος σταμάτησε η κίνηση στην αγορά», τόνισε γυναίκα καταστηματάρχης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Ανησυχία, απογοήτευση, οργή. Με αυτά τα τα συναισθήματα περιέγραψαν καταστηματάρχες, έμποροι και πολίτες της Νίκαιας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος περιόδευσε στο δήμο το πρωί της Παρασκευής, την έκδηλη ανησυχία τους για την κατάσταση με το τεράστιο κύμα ακρίβειας που έχει σαρώσει τα πάντα.

«Δεν μπορούμε πια να τα φέρουμε βόλτα. Είναι ο χειρότερος χειμώνας».

«Μόλις ήρθαν οι λογαριασμοί του ρεύματος σταμάτησε η κίνηση στην αγορά», τόνισε γυναίκα καταστηματάρχης στον κεντρικό δρόμο της Νίκαιας, σημειώνοντας ότι τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

«Τώρα είναι πιο δύσκολα κι από τα μνημόνια», ανέφερε άλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη δώρων, που είχε ανοίξει το μαγαζί το 2010 για να συμπληρώσει ότι υπάρχει πλέον κόπωση, αφού μετά τα μνημόνια ήρθε ο κορωνοϊός και μετά οι ανατιμήσεις.

Το ξέσπασμα οργής όλων πλέον είναι οι λογαριασμοί του ρεύματος που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

«Από 400 ευρώ μας ήρθε 1200 ευρώ. Γελάμε για να μην κάνουμε επίθεση. Τρεις φορές πάνω. Ήταν θεϊκή έκπληξη πριν από τα Χριστούγεννα», είπε με δηκτική διάθεση ζευγάρι ιδιοκτητών που άνοιξαν το μαγαζί τους με την πανδημία, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή ή κάποια άλλη ενίσχυση.

Όπως εξήγησαν, με όλες αυτές τις αυξήσεις προς το παρόν δουλεύουν για το κράτος.

Όσο για τις πέντε ημέρες που έμειναν χωρίς ρεύμα δεν πήραν καμία αποζημίωση.

Εκπρόσωπος των επαγγελματιών του δήμου έδωσε μια λίστα με τα αιτήματά τους στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας την εξαιρετικά δύσκολη κατάστασή τους αφού εξαιτίας της ακρίβειας, των αυξημένων λογαριασμών και της εκτόξευσης των τιμών των πρώτων υλών τα φέρνουν εξαιρετικά δύσκολα βόλτα.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν οι πολίτες, έχουν μειωμένη αγοραστική δύναμη.

Απογοητευμένοι με την ακραία ακρίβεια και τις τιμές ρεκόρ στα καύσιμα ήταν και οι πολίτες με τους οποίους συζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καφέ της Νίκαιας.

Οδηγός ταξί περιέγραψε στον πρώην πρωθυπουργό πόσο δύσκολα βγαίνει πλέον το μεροκάματο.

«Είναι ο χειρότερος χειμώνας. Ο κόσμος δεν παίρνει πια ταξί. Έχει μειωθεί πολύ. Δηλαδή εγώ που νοικιάζω το ταξί, πάω μεροκάματο στο σπίτι τέσσερα κι επτά ευρώ».

«Μην με κοιτάς εμένα. Είμαι φτωχός και δεν έχω αυτοκίνητο», είπε με έκδηλη χιουμοριστική και ειρωνική διάθεση άλλος πολίτης σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε την περιοδεία του στη Νίκαια καταθέτοντας γαρύφαλλα στον ηρωικό τόπο της θυσίας εκατοντάδων αγωνιστών, που εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους δοσιλόγους το 1944 στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Μετά την περιοδεία του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Καλό θα ήταν ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να βγουν από την προστασία των γραφείων τους, από τη γυάλα που είναι κλεισμένοι, και να περπατήσουν μία μέρα σε μία λαϊκή περιοχή. Σε όποια περιοχή της χώρας θέλουν. Να μιλήσουν με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, με τον απλό κόσμο.

Η αγορά στενάζει. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση. Οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται. Η ακρίβεια πια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο μέσο νοικοκυριό. Η βενζίνη σκαρφαλώνει στα 2 ευρώ. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται δύο και τρεις φορές και δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρήσεις.

Δεν πάει άλλο. Είναι αναγκαίο σήμερα η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ και να δοθεί διέξοδος.

Σήμερα, τώρα, πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να ενισχυθεί το εισόδημα των μισθωτών και να κινηθεί η αγορά.

Σήμερα, τώρα, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποκλιμακωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Κομισιόν.

Να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής και κατανάλωσης.

Αυτά είναι μέτρα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να υλοποιήσει, το μυαλό της είναι πώς θα στηρίξει τους έχοντες και όχι αυτούς που με μόχθο προσπαθούν και καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα.

Χρειάζεται λοιπόν η λαϊκή ετυμηγορία. Οι εκλογές που θα δώσουν μία προοδευτική κυβέρνηση, που θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Που θα κάνει από την πρώτη μέρα πράξη αυτά τα μέτρα, που θα μπορέσουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ