ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Bαθιά απελπισμένοι για να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με στρεψοδικίες

ΣΥΡΙΖΑ: Bαθιά απελπισμένοι για να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με στρεψοδικίες
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται πως «η ακρίβεια μπαίνει πλέον από παντού στα σπίτια των νοικοκυριών και πως η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε αδυνατεί να καταλάβει». INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

«Πρέπει να είναι βαθιά απελπισμένοι, για να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, με στρεψοδικίες για το Μάτι, το Ογκολογικό της Θεσσαλονίκης και τα δωρεάν τάμπλετ στους εκπαιδευτικούς», σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εξηγούν με λίγα λόγια την αρνητική τους ψήφο στη Βουλή για τα τρία αυτά θέματα:

«Για το Μάτι είχαμε συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κατάρ για την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή. Η κυβέρνηση επειδή έχει αλλεργία σε οτιδήποτε έχει να κάνει το δημόσιο σύστημα υγείας επιλέγει να δώσει τα χρήματα για να γίνουν κέντρα διασκέδασης και κοινωνικές δήθεν κατοικίες προκειμένου να κονομήσουν μερικοί επιχειρηματίες αντί για αναδάσωση και, μάλιστα, χωρίς να ξέρουμε αν αυτοί που θα πάρουν τις κατοικίες είναι πράγματι πυρόπληκτοι. Κι όλα αυτά χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και με γκετοποίηση των πυρόπληκτων. Για το Ογκολογικό της Θεσσαλονίκης, φυσικά και θέλουμε να γίνει, άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Ίδρυμα Νιάρχος, αλλά όχι νοσοκομείο ιδιωτικού δικαίου, όπως επιμένει από ιδεοληψία η κυβέρνηση. Ομοίως, φυσικά και θέλουμε οι εκπαιδευτικοί να πάρουν κουπόνια 200 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνο που η κουτοπόνηρη Νίκη Κεραμέως έφερε - το έχει ξανακάνει - τη συγκεκριμένη διάταξη στο ίδιο άρθρο με πράγματα που δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε, όπως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής».

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ισχυρίζονται πως «η ακρίβεια μπαίνει πλέον από παντού στα σπίτια των νοικοκυριών και πως η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε αδυνατεί να καταλάβει».

Της καταλογίζουν, μάλιστα, πως υπουργοί όπως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, που προσδιορίζουν το επίπεδο της φτώχειας με κριτήριο την κατοχή ή όχι ενός αυτοκινήτου, βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και το πιο ανησυχητικό είναι πως σε αυτήν την κυβέρνηση, όσο πιο πολύ εκτός πραγματικότητας είναι κανείς τόσο μεγαλύτερες ευθύνες αναλαμβάνει.

«Δυστυχώς, η ακρίβεια αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αντιμετώπισε από την αρχή. Το Σεπτέμβριο, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθησύχαζε τα νοικοκυριά για μικρή αύξηση της τάξης των δύο και τριών ευρώ, όταν είχαν ήδη ξεπουλήσει τη ΔΕΗ. Υπάρχει ζήτημα επιβίωσης για πολλά νοικοκυριά. Τίποτα δεν δείχνει πως το Μάρτιο το κύμα ακρίβειας θα κοπάσει. Όπως δεν κόπασε το τελευταίο κύμα της πανδημίας το Φεβρουάριο, όπως διαλαλούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το κύμα ακρίβειας όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί, όχι μόνο για εξωτερικούς λόγους, αλλά και για εσωτερικούς. Ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός σαν να μην υπάρχει ακρίβεια το 2022. Δηλαδή, δεν διαμορφώθηκε τείχος ούτε για να την αναχαιτίσει ούτε για να ανακουφιστούν οι πολίτες που πλήττονται», παρατηρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνουν πως η Ελλάδα την ώρα που έχει χαμηλό κατώτατο μισθό πληρώνει το ακριβότερο τιμολόγιο ενέργειας στην ΕΕ.

Κι αυτό δεν ξεκίνησε από το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, αφού ήδη από το 2019 σημειώθηκε αύξηση στο ρεύμα κατά 20% και οι καταναλωτές πλήρωσαν 500 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως δεν εμπόδισε τη δράση των καρτέλ στην αγορά ενέργειας, που οδηγεί στην χειραγώγηση των τιμών και σε μια αγορά - «ζούγκλα» χωρίς εποπτεία.

Ταυτοχρόνως, δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα ούτε αυξάνεται ο κατώτατος μισθός ούτε διαμορφώνεται μια τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

«Αυτό στην πράξη σημαίνει κατάρρευση του οικογενειακού προϋπολογισμού και με μαθηματική ακρίβεια άνοδο του ιδιωτικού χρέους, σε ένα περιβάλλον που το πανδημικό χρέος έχει ήδη επιβαρύνει τους πολίτες. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αφασία. Ο πρωθυπουργός προκαλεί καθημερινώς με δηλώσεις κι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η Ελλάδα είναι μία χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής”, μας είπε. Όπως κι ο κ. Σκυλακάκης, έτσι κι αυτός βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου», καταλήγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ