ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «μικροσκόπιο» η βία στον αθλητισμό: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Στο «μικροσκόπιο» η βία στον αθλητισμό: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα
Η δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη έχει κινητοποιήσει τις Αρχές και την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. INTIME NEWS / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βία στον αθλητισμό θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα (7/2) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Η δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη έχει κινητοποιήσει τις Αρχές και την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει τρία ζητήματα: Το πρώτο αφορά στην εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των αθλητικών λεσχών, ενώ το δεύτερο στην ενδεχόμενη αναβάθμιση ποινών και κυρώσεων όπου απαιτείται. Το τρίτο αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου που έχει υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και UEFA και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις για θέματα οπαδικής βίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έστειλε μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στον χουλιγκανισμό, γι' αυτό η Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για να κλείσει όλους τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους αθλητικούς φορείς να συνεργαστούν προκειμένου να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα.

«Τώρα κρινόμαστε όλοι για την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στο χουλιγκανισμό και την εγκληματικότητα μέσα και έξω από τα γήπεδα» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει κάθε μέρα πλέον τους ελέγχους, κλείνει τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων. Αναδεικνύει εγκλήματα όπως εμπορία ναρκωτικών οπλοκατοχή και άλλα που έχουν εμφανιστεί σε αυτούς τους συνδέσμους και οδηγεί όλους τους παραβάτες στη δικαιοσύνη. Αλλά δεν φτάνει αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, πολιτεία και αθλητικοί φορείς για να γυρίσουμε στα γήπεδα οι φίλαθλοι, οι οικογένειες, τα νέα παιδιά χωρίς φόβο».

Για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας μίλησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Εμείς με την ανάληψη της κυβέρνησης κάναμε ορισμένες αλλαγές στο νόμο περί αθλητικής βίας που προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα. Δηλαδή η δυνατότητα στα άτομα που ασκείται κατηγορία για εμπλοκή τους σε αδικήματα αθλητικής βίας να τους επιβάλλεται η ποινή να βρίσκονται κατά την ώρα διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων στο αστυνομικό τμήμα. Επίσης αυστηροποιήσαμε ορισμένες άλλες ποινές.

»Επεκτείναμε την έννοια που θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής ο Αθλητικός νόμος σε σχέση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις διότι βλέπουμε κατά το παρελθόν να γίνονται συγκρούσεις εκτός αθλητικής εγκατάστασης και να μην εμπίπτουν στον αθλητικό νόμο και παράλληλα κάνουμε μία προσπάθεια και έχουνε πάρει και κατά καιρούς συναντήσεις και με της ΠΑΕ και με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

»Θα πρέπει όμως εδώ να πω το εξής ότι είναι πλέον η ώρα έχει ωριμάσει για πολύ πιο γενναία μέτρα. Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ειλημμένη αυτή η βούληση και απόφαση. Πάντα προβληματιζόμαστε όταν κάποια φαινόμενα είναι σε έξαρση υπάρχει υποχρέωση της πολιτείας αυτό να απαντήσει αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν θέση και ευθύνη για την καταπολέμηση της βίας. Και τα θέματα της οργάνωσης των συνδέσμων και της λειτουργίας τους διότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία προβλέπει πότε κλείνουν ποτέ σφραγίζονται και οι ποινές. Θεωρώ προσωπικά ότι θα πρέπει αυτό να το ξαναδούμε να το δούμε εξ υπαρχής σε συνεργασία και με τις ΠΑΕ. Θεωρώ ότι και από πλευράς ΠΑΕ θα πρέπει πλέον να έχουν αντιληφθεί ότι το φαινόμενο τείνει να πάει και εκτός ελέγχου των ίδιων και θα φτάσουμε στο σημείο μετά να μην υπάρχει φίλαθλος για να πάει να παρακολουθήσει αγώνα».

Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά στο twitter: Δεν θα μας λυγίσουν

Νωρίτερα, την Κυριακή, υπήρξε και αντίδραση από πλευράς του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για το θέμα αυτό.

Ο κ. Σχοινάς, επισκέφθηκε το σημείο, όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης και άφησε στη μνήμη του ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.

Μάλισταμ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Η βία, ο φανατισμός και το μίσος των λίγων δε θα μας λυγίσουν»

«Ένα κίτρινο τριαντάφυλλο στη μνήμη του Άλκη σήμερα στο Χαριλάου. Οι πολλοί που αγαπάμε και υπηρετούμε τον αθλητισμό είμαστε πιο δυνατοί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ