ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: «Σε αποδρομή η κυβέρνηση - Τον τόνο του παλαιοκομματισμού δίνει ο Μητσοτάκης»

Τζανακόπουλος: «Σε αποδρομή η κυβέρνηση - Τον τόνο του παλαιοκομματισμού δίνει ο Μητσοτάκης»
O γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Το αίτημα για εκλογές συντονίζεται με τις λαϊκές προσδοκίες για μία διέξοδο από τα προβλήματα που συσσωρεύονται, από τις τραγικές συνέπειες της αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Kontra Channel.

«Όπου και αν κοιτάξει κανείς, στο πεδίο της πανδημίας, στην οικονομία και στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας, στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων όπως ο πρόσφατος χιονιάς, σε απλές καθημερινές λειτουργίες του κράτους όπως η έκδοση των συντάξεων, αλλά και στο πεδίο της Δημοκρατίας, βλέπει ότι κυριαρχεί η σήψη, η παρακμή, η αδυναμία διαχείρισης οποιουδήποτε προβλήματος», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση, τόνισε: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι και έχουμε προσδιορίσει ακριβώς τις βασικές μας πολιτικές προτεραιότητες».

«Πρώτη και μέγιστη προτεραιότητα είναι να στηριχθεί το ΕΣΥ, με ενίσχυση υποδομών, ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», σημείωσε.

«Την ίδια στιγμή έχουμε καταθέσει μια αναλυτική πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», συνέχισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξηγώντας, ότι χρειάζεται «η κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, οι οποίοι αποδιάρθρωσαν την αγορά εργασίας, χρειάζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο της μισθολογικής κλίμακας, καθώς και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία».

Υπογράμμισε, στον αντίποδα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του επιλέγουν να θέσουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων, των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των ολιγαρχών».

«Προς τα εκεί κατευθύνουν τους διαθέσιμους πόρους του κράτους, χωρίς να ασχολούνται καθόλου με την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «για ποιο λόγο δεν μειώνει αυτή τη στιγμή τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο».

«Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι. Υπάρχουν όμως οι πόροι για να σπαταλνται σε ενισχύσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, υπάρχουν οι πόροι για να χρηματοδοτείται η λίστα Πέτσα, υπάρχουν πόροι για να γίνονται απευθείας αναθέσεις 5 δισ. ευρώ μέσα σε ενάμισι χρόνο στους επιχειρηματικούς φίλους της κυβέρνησης», σημείωσε με νόημα. «Όλα αυτά είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και κοινωνικών αναφορών», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά με τη σημερινή παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση, επισήμανε: «είναι η λογική της απόλυτης παρακμής, η λογική των πελατειακών σχέσεων».

«Ωστόσο, τον τόνο του παλαιοκομματισμού και της καθεστωτικής λογικής τον δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε.

ΣΚάνοντας λόγο για υποκρισία και για δήθεν πρωθυπουργική πυγμή, σημείωσε: «Έδιωξε έναν αδύναμο κρίκο, τον κ. Γεραπετρίτη όμως που έχει τις ειδικές σχέσεις με τον κ. Φουρθιώτη δεν τον έχει πειράξει».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση περί κατάθεσης νέου εκλογικού νόμου από πλευράς της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «πρωτοφανές πραξικόπημα, εφόσον γίνει». «Και μόνο το γεγονός ότι γίνεται αυτή η συζήτηση αποδεικνύει ότι έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή που αναζητά διόδους πολιτικής διαφυγής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και αυτή αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση των άλλων κομμάτων απέναντι στο αίτημα για εκλογές, δήλωσε: «υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα, εάν πρέπει να φύγει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ναι», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σχολίασε ως «επαμφοτερίζουσα» τη στάση του Κινήματος Αλλαγής καθώς υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, διαφωνώντας όμως με το αίτημα για άμεση προσφυγή σε εκλογές.

«Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε και πρέπει να φύγει», διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «η χώρα χρειάζεται προοδευτική δημοκρατική διέξοδο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, γεγονός που θα έχει ως βάση τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν».

Τέλος, αναφερθείς στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και στον προσυνεδριακό διάλογο που έχει ήδη ανοίξει, υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει συζήτηση για όλα τα ζητήματα –στρατηγική, πολιτικές προτεραιότητες, οργανωτικές μορφές- και η συζήτηση θα γίνει σε βάθος και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ