ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριακές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα-ρεζέρβα

Οριακές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα-ρεζέρβα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζονται και αύριο οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να προσπαθεί, εκτός από τα πολιτικά επιχειρήματα, να εξηγήσει και νομικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμόσει την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη μέτρων ρεζέρβα 3,6 δισ.

Στη διαπραγμάτευση συμμετείχε το απόγευμα και ο διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος και με την ιδιότητα του νομικού εξήγησε στους εκπροσώπους των δανειστών το συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα. Όπως ανέφεραν στο CNN Greece υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το θεσμικό νομικό πλαίσιο της χώρας δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση με υποθέσεις εργασίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει στη διαπραγμάτευση ότι είναι αδιανόητο να προσδιοριστούν λεπτομερώς τα μέτρα-ρεζέρβα και μόνο με ένα γενικό πλαίσιο ή μία γενική κατεύθυνση κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν σαν να επιδιώκεται μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. «Κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να ερχόταν τώρα στη χώρα, αν ήξερε ότι μετά από 1-2 χρόνια το μισθολογικό κόστος θα μειωνόταν για παράδειγμα 10% και θα περίμενε να κάνει την επένδυση αργότερα ή να επισπεύσει με την αποχή του το ‘μοιραίο’», έλεγε κορυφαία πηγή στο CNN Greece. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κινείται στους παραπάνω άξονες ,με στόχο, εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές, να υπάρξουν οριακές υποχωρήσεις σε θέματα όπως το αφορολόγητο, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια και να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση πριν το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.

Ποια θα είναι τα μέτρα ρεζέρβα

Για τα προληπτικά μέτρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να προτείνει στους δανειστές ένα μηχανισμό εξοικονόμησης αντίστοιχο με αυτό που είχε προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών το 2013.

Δηλαδή να προσδιορισθούν «οροφές» στις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του Δημοσίου και ειδικά σε μισθούς, συντάξεις και στις προμήθειες και να υπάρξει πρόβλεψη να ενεργοποιούνται αυτόματοι κόφτες στις δαπάνες ανά τρίμηνο όταν παρουσιάζεται απόκλιση 10% από τους στόχους.

Στη βάση αυτή δεν επιβεβαιώνονται τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να εντάσσει στα προληπτικά μέτρα τόσο τη μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 24% όσο και την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%. Ωστόσο, εάν αυτά ζητηθούν από τους δανειστές δεν αποκλείεται και να εφαρμοστούν.

Προς νέα υποχώρηση για το αφορολόγητο

Υπαναχώρηση και από την «κόκκινη γραμμή» για αφορολόγητο 9.100 ευρώ είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει εγκαίρως το πρώτο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τους δανειστές, εξετάζεται συμβιβαστική πρόταση που προσγειώνει το αφορολόγητο όριο στα 8.900 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξησή του κατά 100 ευρώ ανά παιδί. Έτσι, οικογένεια με 1 παιδί θα έχει αφορολόγητο 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά 9.100 και με τρία παιδιά 9.200 ευρώ.

Αρχικά η ελληνική θέση ήταν το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε 9.090 ευρώ από 9.550 σήμερα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούσε μεγαλύτερη μείωση στις 8.182 ευρώ.

Η Κομισιόν για να γεφυρώσει τις διαφορές πρότεινε σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στις 8.182 ευρώ, ήτοι για το 2016 αφορολόγητο 9.090 ευρώ, για το 2017 αφορολόγητο 8.636 ευρώ και για το 2018 αφορολόγητο 8.182 ευρώ.

Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις πυροδοτεί εκλογικά σενάρια

Αναγνωρίζουν, πλέον, από το Μαξίμου ότι η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους δανειστές δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα. Αν και δεν το λένε επισήμως, στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις ακόμη και για το ενδεχόμενο εκλογών, στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες για να καλυφθεί η απόσταση αλλά και ασκηθούν πιέσεις από τους δανειστές για μέτρα ρεζέρβα που όμως θα είναι προκαθορισμένα.

Πoλιτικά το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην κάνει πίσω στο θέμα των προληπτικών μέτρων. Αυτό δυνητικά σημαίνει ότι εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετηθούν τώρα μέτρα ότι η αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή. Κι εκεί ξεκινά το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Ήδη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη το πρωί υπό τον Τσίπρα στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ