ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος η επενδυτική βαθμίδα από τις αρχές του 2023

Μητσοτάκης: Στόχος η επενδυτική βαθμίδα από τις αρχές του 2023
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

«Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των μνημονίων», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙΙ.  Ο Πρωθυπουργός επεκτείνοντας την αιχμή του πρόσθεσε: «Είναι πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών, να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει μου περίσσεψαν πέντε να πάω να τα δώσω ή δέκα να πάω να τα δώσω. Όχι. Αυτή δεν είναι πολιτική, η οποία με χαρακτηρίζει».

Ο κ. Μητσοτάκης αφού υπενθύμισε το προεκλογικό σύνθημα του κόμματος «ανάπτυξη για όλους», συμπλήρωσε: «Χρησιμοποιούμε συχνά τη λέξη λεφτόδεντρα. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Υπάρχει το δέντρο της ανάπτυξης, το οποίο εφόσον το ποτίσουμε θα δώσει καρπούς για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες».

Από τη μια πλευρά τόνισε, ότι έχει την απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας, αλλά από την άλλη όπως είπε: «Έχω μία υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία 10ετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους». Και συμπλήρωσε ότι: «Θέλω από τους πρώτους μήνες του 2023 να έχουμε επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό μπορεί στον τηλεθεατή μας να μη λέει πολλά, ξεκλειδώνει όμως δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα. Και ναι, η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».

«Κόκκινο» στα οριζόντια μέτρα

Ερωτηθείς, εάν το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των στοχευμένων μέτρων υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόταξε τους δύο άξονες, πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική στρατηγική. «Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον εμφανίστηκε κάθετος, ότι δεν θα ληφθούν μέτρα, οριζόντιου χαρακτήρα: «Άρα τα μόνα μέτρα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους». Ξεκαθάρισε ότι: «έχουμε τα εργαλεία αυτά και το έχουμε αποδείξει να στηρίξουμε τους ασθενέστερους στοχευμένα».

«Εκτός τόπου και χρόνου τα μέτρα δεξιά και αριστερά»

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι απολύτως κρίσιμο μέγεθος, για την εκτέλεση του προυπολογισμού να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2022. Στρέφοντας τα βέλη του προς την αντιπολίτευση σημείωσε: «Άρα όσοι εξαγγέλλουν μέτρα δεξιά και αριστερά χωρίς να έχουν ιδέα πως θα τα εφαρμόσουν και κυρίως που θα βρουν τα λεφτά, είναι εκτός τόπου και χρόνου και νομίζω και η κοινωνία δεν τους παρακολουθεί».

Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα: «Και κάτω από το ραντάρ περνάει ότι καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να βρούμε δουλειά σε έναν άνεργο», και υπενθύμισε ότι: «Η μείωση της ανεργίας λοιπόν είτε μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας μόνο από εκεί) είναι κι αυτό κοινωνική πολιτική».

Θα εξεταστεί με το οικονομικό επιτελείο, θα δρομολογηθεί να είναι πριν από το Πάσχα και έδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπογράμμισε όμως, τη σημασία να εκτελεστεί με συνέπεια ο προϋπολογισμός: «μέχρι στιγμή τις όποιες έκτακτες παροχές έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού».

Οι δυο άξονες

Πρόσθεσε μάλιστα: «Επιμένω στην ανάπτυξη γιατί όσο είναι πιο ρωμαλέα τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός και τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις». Επέμεινε τις ράγες πάνω στις οποίες κινείται το κυβερνητικό σχέδιο: «Τονίζω ότι αυτά είναι αυτό που λέει η λέξη έκτακτα μέτρα, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα».

Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων για τη μείωση φόρων που έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για τη μείωση φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά, με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά, όλες οι άλλες μειώσεις φόρων: ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος στις επιχειρήσεις, στα μερίσματα, κατάργηση φόρου γονικής παροχής έως 800.000».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε: «Κανένα από αυτά τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει και για τα οποία έχουμε εξαγγείλει ότι έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα πάρουμε πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ