ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Ήπια η χαλάρωση των μέτρων, κυρίως για τους εμβολιασμένους

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Ήπια η χαλάρωση των μέτρων, κυρίως για τους εμβολιασμένους
Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε η αναπληρώτρια τπουργός Υγείας INTIME/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για ήπια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που θα απευθύνεται κυρίως στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με τη μετάλλαξη Όμικρον. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας είναι εκτός συζήτησης τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από εκείνη των ειδικών. 

Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένονται μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αύριο, Τετάρτη, που -κατά πληροφορίες- αναμένεται να επικεντρωθεί στα γήπεδα, την εστίαση και τις σχολικές εκδρομές.

«Πάμε αργά προς χαλάρωση των μέτρων, δεν θα γίνει απότομα. Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες, δεν θα είμαστε χαλαροί. Θα πάμε προσεκτικά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

«Ούτως ή άλλως του ειδικούς ακούμε και παίρνουμε αποφάσεις. Πάμε με σύμπνοια και έτσι λαμβάνονται τα μέτρα. Νομίζω και οι ειδικοί – εγώ μιλάω με πάρα πολλούς και είναι φίλοι μέσα στην επιτροπή – θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση. Ήπια, δεν πάμε απότομα, δεν απελευθερώνουμε τα πάντα» υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ευρώπη πάνε γενικά προς χαλάρωση των μέτρων, με όποιο ρυθμό ταιριάζει σε κάθε χώρα.

Πολυπαραγοντικό πρόβλημα ο υψηλός αριθμός των θανάτων

Ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους, και αυτό θα συνεχιστεί.

«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά και πρέπει να προσέχουμε. Το ότι έχω εμβολιαστεί δεν με κάνει άτρωτο και δεν πρέπει να είμαι “χύμα”. Φυσικά θα προσέχω τα μέτρα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών», επισήμανε.

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας που επιμένουν και ειδικά για τον υψηλό αριθμό θανάτων, η κυρία Γκάγκα είπε ότι «όλους εμάς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία μας στενοχωρεί πάρα πολύ κάθε θάνατος». Έκανε λόγο για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που σχετίζεται με το ποσοστό των μη εμβολιασμένων που περνά πιο σοβαρά τη νόσο και με το ποσοστό των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τους ηλικιωμένους, αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πάνε καλά. Ένας άνθρωπος που είναι 90 χρονών και έχει 2-3 χρόνια νοσήματα, δυστυχώς είναι πιο ευάλωτος», εξήγησε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει και το μείζον θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς «στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς για πολλά χρόνια παίρναμε αντιβιοτικά από το φαρμακείο σαν να ήταν τσίχλες. Χωρίς συνταγή, η οποία έγινε υποχρεωτική μόλις τον τελευταίο καιρό. Αυτό θα πάρει καιρό να υποχωρήσει στη χώρα μας γιατί εμείς δίνουμε 3 φορές περισσότερα αντιβιοτικά σε σχέση με τη Νορβηγία για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κίνδυνο επαναλοίμωξης με Όμικρον, σημείωσε ότι μπορεί να κολλήσουν ξανά οι άνθρωποι που έχουν περάσει τη συγκεκριμένη παραλλαγή, αλλά «γενικώς το περνάνε στο σπίτι, εύκολα και σχετικά ανώδυνα. Δεν λέω ότι δεν τρέχει τίποτα. Έχουν πονοκέφαλο, λίγο πυρετό ή ένα βηχαλάκι, αλλά δεν είναι λόγος για να νοσηλευτεί κάποιος σε νοσοκομείο. Δεν υπάρχει στην Ιατρική 100% προστασία, όμως ο εμβολιασμός είναι μια μεγάλη προστασία ακόμη και αν κολλήσουμε ξανά».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι έχουμε δυο πολύ θετικά στοιχεία, στη μάχη κατά της πανδημίας. Τη βελτίωση του καιρού και το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε συνδυασμό με τον αριθμό ανθρώπων που έχουν περάσει κορονοϊό και έχουν ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο. Ζήτησε να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να τηρούμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες, διαμηνύοντας ότι «δεν συζητάει κανείς για την αφαίρεση μάσκας σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Μόνο σε ανοσοκατασταλμένους η τέταρτη δόση εμβολίου

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι η 4η δόση γίνεται μόνο σε ανοσοκατασταλμένους.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν από το φθινόπωρο κάνουμε μια προφύλαξη που είναι παράλληλα γρίπη και κορωνοϊός, για να είμαστε πλήρως προφυλαγμένοι. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που πας για το ένα να κάνεις και το άλλο εμβόλιο και να τελειώνεις και με τα δυο. Πιθανόν να πάμε σε ένα τέτοιο σχήμα. Περιμένουμε τις οδηγίες», τόνισε.

Ερωτηθείσα για την έγκριση των εμβολίων στα παιδιά κάτω των 5 ετών, είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση. «Θα περιμένουμε την εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Δεν είναι κάτι που συζητάμε. Ακόμα είμαστε σε φάση μελετών, είναι άδηλο το μέλλον για τα μικρά παιδιά», δήλωσε.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα «πολύ μεγάλο όπλο» και επομένως «πρέπει να πείσουμε όλες τις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο».

Όπως είπε, «ειδικά στη βόρεια Ελλάδα έχουμε δει πάρα πολλές εγκύους στα νοσοκομεία. Πάρα πολλές έχουν διασωληνωθεί, σε πολλές περιπτώσεις κάναμε πρόωρα καισαρική. Άρα είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος η νόσηση με κορωνοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Έδωσε έμφαση στις οδηγίες όλων των διεθνών ενώσεων γυναικολόγων υπέρ του εμβολιασμού, λέγοντας πως ο εμβολιασμός -όπως και η προηγούμενη φυσική νόσηση -προστατεύει και τα νεογνά, γιατί δίνει αντισώματα και με τον θηλασμό.

«Δεν έχει εξαφανιστεί η Δέλτα»

Η κυρία Γκάγκα δήλωσε ότι «έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα Όμικρον, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε και Δέλτα. Πολύ λιγότερα, γιατί πραγματικά η μετάδοση της Όμικρον είναι μεγαλύτερη και κολλάμε πιο εύκολα, αλλά έχουμε ακόμα Δέλτα. Και οι περισσότεροι άρρωστοι που έχουμε στα νοσοκομεία με σοβαρές νοσηλείες, έχουν Δέλτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ