ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταστηματάρχες σε Τσίπρα: Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει - Xειρότερα κι από τα μνημόνια

Καταστηματάρχες σε Τσίπρα: Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει - Xειρότερα κι από τα μνημόνια
Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συζητήσεις που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αλυσιδωτές αυξήσεις στα τρόφιμα

Χειρότερα κι από τα χρόνια της κρίσης με τα μνημόνια είναι η κατάσταση στην αγορά, όπως τουλάχιστον εξήγησαν κι έμποροι στον Αλέξη Τσίπρα στην αγορά της Νέας Ιωνίας, όπου περιόδευσε το πρωί της Τετάρτης και συνομίλησε μαζί τους.

«Πολύ μεγάλη μείωση της δουλειάς και μη διαχειρίσιμα κόστη. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, κυρίως όμως στις μικρές επιχειρήσεις», τόνισε έμπορος της περιοχής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

Σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε λουκέτα η απάντηση των καταστηματαρχών ήταν άμεση:

«Είναι σαφές αυτό. Είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα. Είναι χειρότερα από το 2009 μέχρι το 2012 που φάγαμε όλη την πίεση της απότομης μείωσης της δουλειάς και της εξαφάνισης των πελατών. Στο ίδιο στάδιο είμαστε και τώρα».

Γι’ αυτό το λόγο και υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού τα βάρη τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, μετά και την εκτόξευση των οφειλών για τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μου ερχόταν 400- 420 ευρώ το μήνα και τώρα μου ήρθε το ρεύμα στα 800 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά άλλος έμπορος της περιοχής.

Κατά τη συζήτηση που είχε με καταστηματάρχες ο κ. Τσίπρας του έθεσαν το θέμα της ρύθμισης και διαγραφής μέρους του πανδημικού χρέους, καθώς και την ακύρωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν έχει νόημα να δίνεται παράταση στην επιστροφή της. Απλώς μετατοπίζεις το πρόβλημα παρακάτω», εξήγησαν και τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξής τους, όπως και να αυξηθεί ο βασικός μισθός για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.

«Η αύξηση στο βασικό μισθό 2% είναι μπούρδες», είπαν χαρακτηριστικώς.

«Δεν αντέχουμε, μας έχουν διαλύσει. Διπλάσια η ΔΕΗ, χωρίς πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η ένδυση και η υπόδηση είναι κατεστραμμένη», ανέφερε άλλος καταστηματάρχης.

Ένας νέος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επτά χρόνια στην περιοχή είπε ότι «ζοριζόμαστε γενικά, από τότε που βγήκε η γενιά μου στην αγορά δεν έχει δει άσπρη ημέρα».

Μίλησε για μείωση των τζίρων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Τσίπρα για το πώς διαχειρίζεται το θέμα των ανατιμήσεων, είπε ότι «προσπαθούμε να μην κάνουμε αυξήσεις στα προϊόντα, αλλά όταν τα αγοράζεις ακριβότερα αναγκαστικά θα κάνεις κάποια αύξηση».

Ο ίδιος σχολίασε ότι το ρεύμα είναι «περίπου δυο φορές πάνω σε σχέση με πριν».

«Η αγορά είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, κυρίως οι μικροί, αυτοί που έχουν έναν ή δυο εργαζόμενους», ανέφερε άλλος επαγγελματίας, εξηγώντας ότι «έχει πέσει πολύ ο τζίρος και υπάρχει πολύ μεγάλη αδυναμία να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο, εφορίες κ.τλ., αλλά υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά».

«Αν σου δείξω τους λογαριασμούς μου θα καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται», πρόσθεσε.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με καταστηματάρχες και καταναλωτές ήταν οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε αλυσιδωτές αυξήσεις τόσο στα τρόφιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα με την ακρίβεια, δεν τα βγάζουμε πέρα. Εξανεμίζεται το εισόδημα, δεν προλαβαίνουμε να το πάρουμε. Είναι πάρα πολύ ακριβά τα πάντα», ανέφερε υπάλληλος καταστήματος στη Νέα Ιωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ