ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 157 ψήφους το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ
Υπέρ του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 157 ψήφους υπέρ έναντι 141 «Όχι» και 1 «παρών», μετά από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, πλην της Μαριέττας Γιαννάκου, που απουσίαζε για λόγους υγείας καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Κατά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25 ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε στην κατάθεση νομοτεχνικών βελτιώσεων.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή τη συζήτηση για τον ΕΦΚΑ εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλετε λιγότερο κράτος για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα κομματικά στελέχη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

«Θέλετε κράτος τσιφλίκι, λιγότερο για τον πολίτη αλλά περισσότερο για τα ρουσφέτια σας. Έχετε ξεθεώσει τα νοικοκυριά με λογαριασμούς ρεύματος κι αυτοθαυμάζεστε για την κερδοφορία. Αρνείστε 800 ευρώ κατώτατο μισθό, αλλά δίνετε 8.000 ευρώ στα γαλάζια golden boys στον ΕΦΚΑ, που γίνεται λάφυρο στα χέρια της κομματικής κάστας της ΝΔ, νομοσχέδιο- διαβατήρια για το μεγάλο φαγοπότι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει το κράτος ανίσχυρο και τις αγορές ανεξέλεγκτες έχει αποτύχει σε συνθήκες κανονικότητας και πόσο μάλλον σε συνθήκες κρίσης, «αλλά εσείς εμμονικά επιμένετε και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν αργούν να φανούν στους πολίτες». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «γιαλαντζί εκδοχή» αυτής της πολιτικής, αφού «στη δική σας εκδοχή θέλετε να είναι το κράτος ανίσχυρο όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη, αλλά να είναι εκεί για να το αρμέγουν τα γαλάζια παιδιά, τα funds και τα golden boys».

«Δεν ήταν ”εποποιία” μόνο αυτή για την οποία μίλησε ο καθαιρεθείς υπουργός Ανάπτυξης κ. Λιβανός τα χρόνια 2007-2009 της διακυβέρνησης Καραμανλή, ”εποποιία” είναι κι αυτό που κάνετε σήμερα εσείς: γαλάζια παιδιά παντού ενώ η κοινωνία στενάζει», είπε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ, της επικουρικής ασφάλισης και «τώρα του ΕΦΚΑ», σημειώνοντας ότι όμως «η ευθύνη της πολιτικής ανήκει στον κ. Μητσοτάκη».

Τσίπρας στη Βουλή για νέο ΕΦΚΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί το κράτος τσιφλίκι της

Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Είστε εθισμένοι και επιστήμονες στο ψέμα

Παιρνώντας στην αντεπίθεση ο Κωστής Χατζηδάκης καταλόγισε καφενειακή προσέγγιση και ψεύδη στον Αλέξη Τσίπρα για την κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

«Είστε επιστήμονες στο ψέμα», είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με τα ψέματα κοιμάστε, με τα ψέματα ξυπνάτε».

Ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι τα νοικοκυριά πιέζονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια πρόσθεσε ωστόσο, πως εάν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην εξυγίανση της ΔΕΗ, η κατάσταση θα ήταν πολύ δυσκολότερη σήμερα.

«Είστε υπεύθυνοι για το κατάντημα της ΔΕΗ κι αν αφήναμε έτσι τα πράγματα, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα στην έκτακτη κρίση; Ένα χρεοκοπημένο μαγαζί δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα», είπε και συμπλήρωσε πως το fund που εισήλθε στον ΔΕΔΔΗΕ ειναι ένα από τα μεγαλύτερα και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δικτύων.

Στην κριτική για τους μισθούς των λεγόμενων «golden boys», ο υπουργός Εργασίας θύμισε οτι επί ΣΥΡΙΖΑ οι διοικήσεις των τραπεζών λάμβαναν πολύ μεγαλυτερα ποσά απ΄ αυτά που παίρνει σήμερα η διοίκσηη της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά στην ουσία του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΦΚΑ, σημείο τριβής κυβέρνησης αντιπολίτευσης αποτελούν οι διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με τον υπουργό Εργασίας να αναφέρει ότι "ο πολυτραυματίας" χρειάζεται μεγάλη παρέμβαση στη διευθυντική ομάδα προκειμένου να αναταχθεί ο οργανισμός.

«Ο ΕΦΚΑ είναι μακράν ο πιο προβληματικός οργανισμός, κάναμε bye-pass αλλά αυτό δεν φτάνει, ο ΕΦΚΑ ειναι πολυτραυματίας», ανέφερε για να προσθέσει πως εισάγεται η φιλοσοφία των κινήτρων για όσους εξυπηρετούν πολίτες.

«Δεν δέχομαι το δόγμα του "Αγίου Δημοσίου", μείνετε εσείς με τα δόγματα γιατί εγώ έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ τους ασφαλισμένους. Είμαι και θα είμαι απέναντι στη γραφειοκρατία, εσείς είστε με τις μειοψηφίες του ΕΦΚΑ», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη λυπη του για το επίπεδο της αντιπολιτευτικής ρητορικής της αξιωματικής αντπολίτευσης.

«Πραγματικά λυπάμαι, ξεκινώντας από τον κ. Τσίπρα και μετά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το επίπεδο αυτό, παριστάνετε τους προοδευτικούς, αλλά έχετε τεράστιες ευθύνες», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ