ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την «εκτίναξη» του ενεργειακού κόστους λόγω Ουκρανίας

Οικονόμου: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με την «εκτίναξη» του ενεργειακού κόστους λόγω Ουκρανίας
«Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας κάνοντας ότι είναι δυνατόν, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε τα πάντα και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. INTIME NEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις ανατιμήσεις», υπογράμμισε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην «εκτίναξη» του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που οξύνεται περαιτέρω εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα διάσταση του προβλήματος και τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε πως «απέναντι σε αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή με κάθε μέσο, μέσα στα πλαίσια των αντοχών μας και τη οικονομίας μας να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες».

«Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας κάνοντας ότι είναι δυνατόν, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε τα πάντα και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλαιπωρούν το σύνολο του κόσμου», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση, ο ίδιος έκανε λόγο για «ευθεία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Τι θα συμβεί με τα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία

«Αυτό προκαλεί ένα ντόμινο εξελίξεων τα ενεργειακά και αυτό έχει το αποτύπωμά του συνολικότερα στην οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Σχετικά με τις εκκλήσεις που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είπε ότι «από τις αναλύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν προκύπτει ότι οποιαδήποτε μείωση στον ειδικό φόρο θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση που θα αναπλήρωνε αυτό το χαμένο έσοδο για το κράτος».

«Ο κόσμος περνάει πραγματικά δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε μία δύσκολη καμπή και συγκυρία», επισήμανε.

«Εφαρμόζουμε μία πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Στηρίζουμε ενεργειακά τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε όλοι αντιμέτωποι σε ρεύμα, κάθε μήνα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα αρχίσουν να βλέπουν τις κρατικές ενισχύσεις από αυτόν τον μήνα περισσότερο.

Μιλώντας για την εισφορά αλληλεγγύης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πληρώσει το 2022, γεγονός που έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες

«Παραμένει πρόθεσή μας να μην υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για το 2023 και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων, μέσα στα πλαίσια αντοχής του προϋπολογισμού μας», συμπλήρωσε.

Για την επάρκεια σε φυσικό αέριο

Εξάλλου, σχολιάζοντας το ουκρανικό ζήτημα τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά τις τιμές των καυσίμων.

«Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουν εκπονηθεί όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό. Η ροή του φυσικού αερίου προς τη χώρα κινδυνεύει άμεσα. Έχουν ληφθεί πρόνοιες για περαιτέρω προμήθειες για LNG και για φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να μπορούν να παράξουν ενέργεια είτε με αέριο είτε με πετρέλαιο».

Πώς η ρωσο-ουκρανική κρίση απειλεί τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες – Οι επιπτώσεις στην ΕΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ