ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
«Να ληφθεί κάθε μέριμνα για στήριξη της ελληνικής κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία», ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση

Τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σχολιάζει, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, κι ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις που από το πρωί της Πέμπτης διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, οι οποίες παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.

«Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, πρέπει κάθε μέριμνα να ληφθεί για στήριξη της ελληνικής κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία», τονίζουν στην Κουμουνδούρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε χθεσινό του άρθρο ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως η αναγνώριση από τη Ρωσία των δύο αποσχιστικών επαρχιών αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη που επιβαρύνει πολύ την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τη χαρακτήρισε πράξη αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες του Μινσκ που παραμένουν- παρά τη μέχρι τώρα εκατέρωθεν μη εφαρμογή τους- η βασική οδός ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Το δε διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και η αφήγησή του για την ιστορία της Ουκρανίας ως έθνους και ως κράτους περιλάμβαναν έντονα στοιχεία αναθεωρητισμού της υφιστάμενης διεθνούς τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη.

«Η ενέργεια αυτή ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά δεν απετέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλε η μη ένταξη της Ρωσίας σε μία νέα μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα παρείχε εγγυήσεις τόσο στην ίδια όσο και στις γειτονικές της χώρες. Σπαταλήθηκε γι’ αυτό η πρόοδος που είχε επιτευχθεί κατά την δεκαετία του 1990, με την ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ- Ρωσίας (1997), καθώς και την αναθεωρημένη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (revised CFE Treaty) και τη Χάρτα της Κωνσταντινούπολης, που συμφωνήθηκαν το 1999 στο πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Εκεί, Ρωσία και Δύση είχαν συμφωνήσει στις γενικές αρχές ενός νέου συστήματος που θα κατοχύρωνε τον έλεγχο εξοπλισμών, το δικαίωμα κάθε κράτους να εξασφαλίσει την άμυνά του, αλλά και την ανάγκη να εργαστούν όλες οι χώρες μαζί για το αδιαίρετο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών σημειώνει, επίσης, πως ένας γενικευμένος πόλεμος στην Ευρώπη είναι αδιανόητος. Συνεπώς, η ΕΕ, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά της μέσα, θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Και, προφανώς, ο στρατηγικός στόχος, πάντοτε κατά τον ίδιο, πρέπει να παραμείνει η ένταξη της Ρωσίας σε ένα σύστημα αρχιτεκτονικής ασφάλειας κι ελέγχου εξοπλισμών της Ευρώπης.

«Η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι επίσης ξεκάθαρη. Ειδικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας. Ακόμη και εάν τα πράγματα εξελιχθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, δεν θα πρέπει να έχουμε καμία συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η πατρίδα μας πρέπει πάντα να αποτελεί φωνή που στηρίζει την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο- μαζί- στην παγκόσμια σκηνή. Να παίζει το ρόλο της “γέφυρας” ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις», συμπληρώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ