ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Αναγκαία κίνηση υποστήριξης η αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Οικονόμου: Αναγκαία κίνηση υποστήριξης η αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ΙΝΤΙΜΕ

Για τις εξελίξεις στην πολιτική σκήνη και τον πόλεμο στην Ουκρανία ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο της Mαριέτας Γιαννάκου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως είπε: «Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία τα τελευταία δύο έτη και αυτό συμβαίνει και σήμερα. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες στις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον.

Η Ευρώπη έχοντας πλούσια εμπειρία δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο ηθικό πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτιστικό κεκτημένο της».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής τόσο και στην Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.»

«Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία και ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Η άμυνα δεν είναι απλός αυτοσκοπός αλλά εθνική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση όπως και με την πανδημία είδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις», συνέχισε.

«Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου», είπε ακόμη.

Για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι το Σάββατο, ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο έντονο διάβημα που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο για τις αναρτήσεις της πρεσβείας, λέγοντας πως έχει απαντήσει ήδη το υπουργείο Εξωτερικών.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Οφείλουμε να είμαστε καθαρά και ανυποχώρητα σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταδικάζουμε αλλά και στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι συμμαχοί μας, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης».

Ερωτώμενος γιατί δεν συγκαλέστηκε και άλλο ΚΥΣΕΑ είπε πως αυτό δεν προβλέπεται αυτό σε περίπτωση αποστολής αμυντικού υλικού ή ανθρωπιστικής βοήθειας και πως ενημερώθηκαν την Κυριακή το πρωί.

Σε ερώτηση για το τι συνέβη και έφυγε από την Ουκρανία ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Για τον πρέσβη μας στο Κίεβο επικοινώντας με το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας για να παραμείνει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του, ζήτησε άδεια να φύγει, του δόθηκε. Συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδυσσό και την Μαριούπολη οι προξενικές μας Αρχές και να είναι ανοιχτά τα προξενεία μας και να λειτουργούν οι πρεσβείες».

Για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Για τις προσφυγικές ροές είπε «πως έχει φτάσει στην Ελλάδα περιορισμένος αριθμός προσφύγων και με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν μπορούν να έρχονται στη χώρα, για περιορισμένο αριθμό ημερών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα με απόφαση της ΕΕ, θα ενεργοποιηθούν διατάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι Ουκρανοί να έχουν τη φιλοξενία και την μεταχείριση που πρέπει να έχουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ