ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική μάχη και μετά το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματική μάχη και μετά το συνέδριο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι συνελεύσεις στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία οι οποίες συζητούν τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Πολιτικό Συμβούλιο για το κείμενο θέσεων του συνεδρίου και το καταστατικό, καθώς βεβαίως κι εκείνες του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, την ποσόστωση για την εκλογή στελεχών της περιφέρειας, καθώς και το όριο κοινοβουλευτικής και κομματικής θητείας στα 12 συνεχόμενα χρόνια.

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου για όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων στη 1 με 3 Απριλίου, αλλά και στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, με το συνέδριο να πραγματοποιείται 14 με 17 Απριλίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία εγγραφής νέων μελών δεν θα σταματήσει στις 15 Μαρτίου, απλώς όσοι εγγραφούν αργότερα δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν ή να εκλεγούν σύνεδροι ή και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το κλίμα που εισπράττει το CNN Greece είναι αυτό της μάχης μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων που είναι πιθανό να μην κοπάσει ούτε μετά το συνέδριο.

Ναι μεν η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας έχει αποδυναμωθεί στη βάση εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί αστικής αυτοπεποίθησης- «δώρο μας έκανε», αναφέρουν χαρακτηριστικώς προεδρικοί της Κίνησης Μελών-, ωστόσο εξακολουθεί να ελέγχει αρκετές Νομαρχιακές τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Από την άλλη, το ενδεχόμενο διάσπασης δεν θεωρείται πιθανό από κανέναν, με τους περισσότερους να συμφωνούν πως η κατάληξη των κομμάτων που συγκρότησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνιστούν αποτρεπτικό παράγοντα για όσους θα σκέφτονταν κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν σήμερα Πέμπτη ένα εξ αποστάσεως τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή του «Ενώπιος Ενωπίω» (ΑΝΤ1, 23.45), ενώ ο πρωθυπουργός στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha νωρίτερα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραχωρήσει τη δική του συνέντευξη στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού κι όχι στο γραφείο του στην πλατεία Κουμουνδούρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ