ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατσανιώτης στο CNN Greece: Δεν κλείσαμε τους διαύλους και δημιουργούμε γέφυρες απεγκλωβισμού

Κατσανιώτης στο CNN Greece: Δεν κλείσαμε τους διαύλους και δημιουργούμε γέφυρες απεγκλωβισμού
O υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης INTIME

Τους «φάρους» στους οποίους έχουν μετατραπεί οι διπλωματικές αντιπροσωπείες και το ηρωικό προσωπικό τους, ώστε να ανοίξουν οι διάδρομοι ανθρωπιστικής διαφυγής του ελληνικού στοιχείου μέσα από την «τρικυμία» του πολέμου και των άφατων καταστροφών στις οποίες βυθίζεται η Ουκρανία, περιγράφει στο CNN Greece, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Επιλέξαμε να μην κλείσουμε τους διαύλους επικοινωνίας και να έχουμε πρωτογενή πληροφόρηση, ούτως ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε τις αναγκαίες γέφυρες απεγκλωβισμού», αναφέρει ο κ.Κατσανιώτης τη στιγμή που εξελίσσεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων ομογενών, πολιτών με τις οικογένειές τους, αλλά και των απεσταλμένων των ελληνικών ΜΜΕ, που φέρει την κωδική ονομασία «ΝΟΣΤΟΣ 3».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσανιώτη οι προσπάθειες των διπλωματικών αρχών, εστιάζουν στη διασφάλιση της προστασίας των συμπατριωτών μας: «Οι διπλωμάτες μας συλλέγουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα και διεξάγουν τις απαραίτητες επαφές, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να απεγκλωβίσουν ομογενείς μας και πολίτες που επιθυμούν να φύγουν».

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη, την επικαιροποιημένη εικόνα από την πορεία του έκτακτου σχεδίου το οποίο υλοποιείται από την ελληνική διπλωματία, θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, ότι ελάχιστοι είναι οι ομογενείς που θέλουν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. «Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ίσως να είναι οι μοναδικές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην εμπόλεμη Ουκρανία» λέει στο CNN Greece.

Ο κ. Κατσανιώτης εξήγησε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, γιατί οι επιχειρήσεις που διεξάγουν τα μέλη των προξενικών αρχών σε Μαριούπολη και Οδησσό είναι εξαιρετικής δυσκολίας και κρισιμότητας: «Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η πομπή που είναι ήδη καθ’οδόν υπολογίζεται ότι θα διανύσει περίπου 1.000 χλμ σε εμπόλεμη περιοχή. Σίγουρα είναι επιχειρήσεις που θα καταγραφούν στην ιστορία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών». Στη δήλωση του στο CNN Greece θα προσθέσει: «Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών έχει στεφθεί με επιτυχία έως αυτή τη στιγμή. Προχθές υποδέχθηκα στο αεροδρόμιο πάνω από 50 ομογενείς και μέλη των οικογενειών τους που ήρθαν στην Ελλάδα με ναυλωμένη πτήση». Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκπέμπει το μήνυμα ό,τι: «Η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε εκείνους που θα τη ζητήσουν».

Ο κ. Κατσανιώτης αναδεικνύει ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία του εγχειρήματος κάνοντας ειδική μνεία στις παρεμβάσεις στο μέγεθος και στη διάταξη των ελληνικών διπλωματικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πριν εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή: «Εκτός από τις οδηγίες και τις συστάσεις που εκδόθηκαν, ώστε να αποφεύγονται τα ταξίδια, έχουμε ενισχύσει και το διπλωματικό προσωπικό των προξενείων μας στο πεδίο». Ο υφυπουργός Εξωτερικών μάλιστα θα στρέψει τους προβολείς στο γεγονός ό,τι: «η ενίσχυση των προξενείων μας στην Οδησσό και τη Μαριούπολη έγινε την περίοδο που οι διπλωματικές αρχές άλλων χωρών περιόριζαν την παρουσία τους εκεί».

Αυτή τη στιγμή οι κεραίες του υπουργείου Εξωτερικών είναι στραμμένες στην επιχείρηση «ΝΟΣΤΟΣ 3», και την αυτοκινητοπομπή με ομογενείς και δημοσιογράφους, που υπό την αρωγή των Ελλήνων διπλωματών κατευθύνεται προς τα σύνορα με τη Μολδαβία. Το κομβόι που ξεκίνησε από την Μαριούπολη το πρωί της Τετάρτης- διανυκτέρευσε την Πέμπτη λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ στην Ουκρανία και θα συνεχίσει σήμερα για Μολδαβία. Η πομπή 21 αυτοκινήτων και 82 ατόμων ξεκίνησε από τη Μαριούπολη την Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Από πλευράς Υπουργείο Εξωτερικών απεστάλησαν Ρηματικές Διακοινώσεις στις εδώ Πρεσβείες Ρωσίας και Ουκρανίας, προκειμένου να παράσχουν διευκόλυνση για την ασφαλή μετακίνηση της πομπής. Το ίδιο έπραξε και η Πρεσβεία μας στην Μόσχα προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η πρώτη φάση της επιχείρησης, δηλαδή η διαδρομή Μαριούπολη – Ζαπορίζια μήκους 230 χλμ ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Το βράδυ της Τετάρτης έφτασαν όλα τα οχήματα στην Ζαπορίζια και το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν πάλι τη διαδρομή τους. Ο στόχος ήταν το κομβόι να έφτανε στα σύνορα με τη Μολδαβία το απόγευμα της Πέμπτης. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις όμως αναθεωρήθηκαν από τα εμπόδια που προέκυψαν.

LIVE BLOG: Παγκόσμιο σοκ από την επίθεση στη Ζαπορίζια - Ζελένσκι: «Η Ρωσία ήθελε νέο Τσερνόμπιλ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ