ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς αξιολογούν τις κινήσεις Μητσοτάκη σε εξωτερικό κι εσωτερικό

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς αξιολογούν τις κινήσεις Μητσοτάκη σε εξωτερικό κι εσωτερικό
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν κρύβουν πως η πολιτική Μητσοτάκη να καθιστά τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης δεν αποδίδει Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως μια πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ιδίως σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, είναι επιβεβλημένη κι ως εκ τούτου, αν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζουν πως θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς «κόκκινες» γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης κι απώτερο σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν κρύβουν πως η πολιτική Μητσοτάκη να καθιστά τη χώρα μας προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης δεν αποδίδει.

Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν αναλάβει για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το Ισραήλ και η Τουρκία, που έχουν κρατήσει διαφορετική στάση από την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, κι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μολονότι δεν έχουν αποστείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, αντιστοίχως, στη Ρωσία συζητούν και με τις δύο πλευρές του δράματος, κρατώντας ηγετικό ρόλο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και για έναν ακόμα λόγο, ο οποίος σχετίζεται με τον εκλογικό του σχεδιασμό: επιθυμεί να προσκληθεί στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εντάσσοντας την επίσκεψη στην καλλιέργεια ενός διεθνούς προφίλ που πάντοτε συγκινεί τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.

Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζουν πως η κάθοδος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ δεν είναι ικανή από μόνη της να ανασυγκροτήσει το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που βοήθησε τον κ. Μητσοτάκη να ανέλθει στην εξουσία το 2019.

«Τώρα έχει κι ο ίδιος κυβερνητικό παρελθόν κι αυτό δεν αξιολογείται θετικώς ούτε καν από τα "ορφανά" του Κώστα Σημίτη», αναφέρουν δηκτικώς οι ίδιες πηγές.

Όπως κι αν έχει, συμπληρώνουν, «είναι πολύ δύσκολο πλέον να πείσει τα μεσαία στρώματα που τον προτίμησαν πριν δυόμισι χρόνια πως εργάζεται για τα δικά τους συμφέροντα».