ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στους Βορειοηπειρώτες: Οι «μέλισσες» έφαγαν τη δέσμευση Μητσοτάκη για την εθνική σύνταξη

Τσίπρας στους Βορειοηπειρώτες: Οι «μέλισσες» έφαγαν τη δέσμευση Μητσοτάκη για την εθνική σύνταξη
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων», όταν το 2012 «περικόπηκε το δικαίωμα των υπερηλίκων ομογενών μας να έχουν εθνική σύνταξη» Γ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETTI

Κάνοντας έμμεση αναφορά στο συγκρότημα του Βορειοπειρώτη τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα, ο οποίος είχε λάβει σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι «μέλισσες» έφαγαν τη δέσμευση Μητσοτάκη για την εθνική σύνταξη της μειονότητας, την ίδια ώρα που ούτε η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 εφαρμόστηκε ούτε οι τροπολογίες που πρότεινε το κόμμα του το 2020 έγιναν δεκτές.

Τη στήριξή του στο δίκαιο αίτημα της αποκατάστασης της εθνικής σύνταξης για την ελληνική εθνική μειονότητα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας- Ομόνοια (ΔΕΕΕΜ- Ομόνοια), συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την τομεάρχη Ομογένειας, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αδικίες που έχει υποστεί η μειονότητα την περίοδο των μνημονιακών χρόνων», όταν το 2012 «περικόπηκε το δικαίωμα των υπερηλίκων ομογενών μας να έχουν εθνική σύνταξη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα που η χώρα, χάρη στις προσπάθειές μας, δεν είναι υπό μνημονιακή επιτήρηση, υποστηρίζουμε την αποκατάσταση των αδικιών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κι αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, «προς ενίσχυση του αιτήματός σας», καθώς όπως είπε «πέρα από ότι το θεωρούμε δίκαιο, θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ειδικά σε μία δύσκολη εποχή να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική ομογένεια».

Στο πλαίσιο αυτό, στηλίτευσε το γεγονός ότι «το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, που είναι και ζήτημα ισονομίας δεν έχει δρομολογηθεί παρά τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού», παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θεσμικό πλαίσιο η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας δηκτικά πως «το θέμα αυτό μάλλον το έφαγαν οι μέλισσες».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τις αδικίες αυτές «επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, κάποιες από αυτές και μέσα στα μνημόνια, με σκληρή μάχη θυμάμαι τότε με την τρόικα το 2016. Το 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε ψηφίσει την αποκατάσταση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων. Έμενε, όμως, και είχαμε δεσμευθεί γι’ αυτό, το κομμάτι της εθνικής σύνταξης», ενώ συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς βλέπω ότι η τροπολογία που ψηφίσαμε το 2019 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δυόμισι χρόνια τώρα».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προωθήθηκαν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τόσο το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, όσο και το περιουσιακό κατοχυρώθηκαν ως προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι «οι Βορειοηπειρώτες και στην Αλβανία και στην Ελλάδα πρέπει να στηριχθούν, καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού και θέλουμε να κάνουμε το παν ώστε να μπορέσει ο κόσμος να παραμείνει εκεί στις εστίες του».

Χαρακτήρισε δε κρίσιμο το ζωντανό κομμάτι αυτό του ελληνισμού «να είναι σε συνθήκες διαβίωσης ανεκτές, να μπορεί να επιβιώσει», διότι όπως είπε «αν δεν επιβιώσει θα ξεριζωθεί».

Από την πλευρά τους, τα μέλη της ΔΕΕΕΜ - Ομόνοια ευχαρίστησαν τον Αλέξη Τσίπρα για την έμπρακτη συμπαράστασή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα.

Υπογράμμισαν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν ως εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι δύσκολη και δυστυχώς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κυρίως λόγω των συγκυριών, όπως η πανδημία, αλλά κι από τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης.

Όπως σημείωσαν, «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα επειδή είναι στοίχημα, όχι μόνο για εμάς που είναι η ιδιαίτερη μας πατρίδα μας, είναι στοίχημα για όλο τον ελληνισμό η παραμονή μας στις πατρογονικές εστίες».

«Αναγνωρίζουμε την στήριξη και την συμπαράσταση που είχαμε στην διάρκεια της κυβέρνησής σας, όπως στο θέμα του ιδιοκτησιακού το οποίο αφορά όλες τις περιοχές που ζει ο ελληνισμός και ιδιαίτερα στην ευρύτερη παράκτια περιοχή της Χειμάρρας, όπου το πρόβλημα ακόμα και σήμερα είναι ίδιο, αν όχι εντονότερο», επισήμανε ο Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ - Ομόνοια.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, αμφισβητείται όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς με παράνομες αυθαίρετες αποφάσεις σε βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών που ως επί το πλείστον είναι ελληνικής καταγωγής.

Όσον αφορά το θέμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι εξίσου σημαντικό όπως τόνισε, η Αλβανία αν κι έχει επικυρώσει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τέσσερα χρόνια μετά έχουν εφαρμοστεί μόνο ελάχιστες ρυθμίσεις και φυσικά οι πιο ανώδυνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ