ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ για Σύνοδο ΕΕ: Συντηρητικά αντανακλαστικά οδηγούν ξανά στο «πάγωμα» του ευρωομολόγου

ΚΙΝΑΛ για Σύνοδο ΕΕ: Συντηρητικά αντανακλαστικά οδηγούν ξανά στο «πάγωμα» του ευρωομολόγου
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτ. αρχείου)

Στα «συντηρητικά αντανακλαστικά αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» αποδίδει το ΚΙΝΑΛ το νέο «πάγωμα» της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου, και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Το ΚΙΝΑΛ σχολίασε τα αποτελέσματα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ κάνοντας λόγο για «συντηρητικά αντανακλαστικά αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που οδηγούν εκ νέου στο "πάγωμα" της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγου, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες στην Ευρώπη το ζητούσαν, συναντώντας την τυφλή άρνηση από την ευρωπαϊκή δεξιά», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος.

Επισημαίνεται ότι «την ίδια ώρα, η κοινή δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους αναβάλλεται για την επόμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Η κυβέρνηση οφείλει, ως τότε, να ανακόψει το "ράλι" των τιμών στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς».

Το ΚΙΝΑΛ ζητάει να γίνουν εδώ και τώρα παρεμβάσεις καλώντας την κυβέρνηση «να εισακούσει τις προτάσεις μας και να προχωρήσει σε:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Άμεση εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ