ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεσημέρι της Κυριακής το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν - Χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας

Το μεσημέρι της Κυριακής το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν - Χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας
H συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία με παραγωγική διάθεση αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες (Φωτογραφία αρχείου) Presidential Press Service via AP, Pool

Με την πάγια θέση της Αθήνας ότι τα παράθυρα διαλόγου πρέπει να μένουν πάντα ανοικτά, αλλά «η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να συναντηθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη .

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν -το τέταρτο των δύο ηγετών σε τρία χρόνια- πραγματοποιείται εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, και στο μεσημεριανό γεύμα που έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον Ερντογάν γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με παραγωγική διάθεση αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Εξάλλου, στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα όταν απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης σημείωνε:

«Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η μετάβασή του στην Τουρκία γίνεται με παραγωγική διάθεση δίνοντας έμφαση στα ευρύτερα περιφερειακά θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες: «Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία».

Ο πρωθυπουργός πάντως φρόντισε να δείξει ότι, το καλάθι πάντως που κρατάει η Αθήνα γι’ αυτήν τη συνάντηση είναι μικρό: «Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές». Πρόσθεσε δε:

«Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπενθυμίσει την πάγια θέση του ό,τι: «τα «παράθυρα» του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε: «Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα».

Το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε:

«Η Ελλάδα πηγαίνει με αυτοπεποίθηση στη συνάντηση αυτή, γιατί τα τελευταία δύο χρόνια το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μας αποτύπωμα έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θέσεις της χώρας ταυτίζονται με το Διεθνές Δίκαιο».

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου και θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία.

Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ