ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φανάρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε λίγη ώρα η συνάντηση με Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Στο Φανάρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Σε λίγη ώρα η συνάντηση με Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν INTIME

Στο Φανάρι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Στη 1 το μεσημέρι η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ' ευκαιρία έλαβε πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, την οποία και αποδέχθηκε.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν -το τέταρτο των δύο ηγετών σε τρία χρόνια- πραγματοποιείται εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και στο μεσημεριανό γεύμα που έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον Ερντογάν γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα όταν απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης σημείωνε: «Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η μετάβασή του στην Τουρκία γίνεται με παραγωγική διάθεση δίνοντας έμφαση στα ευρύτερα περιφερειακά θέματα που απασχολούν και τις δυο χώρες: «Ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι.

Στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία.

Στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ