ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση των διμερών σχέσεων

Κυβερνητικές πηγές για επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση των διμερών σχέσεων
Στιγμιότυπα από το γεύμα των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν INTIME NEWS

«Θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος των δυο πλευρών», χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 14:15

Σύμφωνα με τις ίδιε πηγές, η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

«Προφανώς και οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους στα θέματα των διμερών μας σχέσεων χωρίς την οξύτητα και την ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα. Συμφωνήθηκε πως θα γίνει προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής μιας και στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή Ουκρανία είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα», υπογραμμίστηκε, εξάλλου.

Παράλληλα, η Αθήνα εκτιμά πως «η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία».

Τα 3+1 βήματα προσέγγισης στα οποία συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Κατά τα λοιπά, τα βήματα προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας και οι προϋποθέσεις για επιμήκυνση του καθαρού διαδρόμου των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκύπτουν από το γεύμα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Κυβερνητικές πηγές κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της τέταρτης επαφής Μητσοτάκη και Ερντογάν, σημείωναν ότι παρότι οι δυο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους που άπτονται των θεμάτων των διμερών σχέσεων, εντούτοις δεν κατεγράφη «η οξύτητα και η ένταση που μας είχε συνηθίσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα».

Τμήμα της ίδιας θετικής αποτίμησης αποτελεί και η επέκταση του θετικού κλίματος που αποτυπώθηκε μπροστά στις κάμερες και στα διαμειβόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες:

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι 2 πλευρές συνομίλησαν ως σύμμαχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ένα από τα σημεία συμφωνίας είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, καθώς τα διμερή ζητήματα αντιστοιχήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και φαίνεται να ήταν κοινή διαπίστωση ότι «είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δόθηκε έμφαση στις οικονομικές σχέσεις και στη θετική ατζέντα των δυο κρατών και στα υπόλοιπα θέματα συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Περαιτέρω συμφωνήθηκε, ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της σημερινής συνάντησης να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας το φθινόπωρο, ενώ τον να διεξαχθεί στην Άγκυρα ο νέος γύρος για τα ΜΟΕ.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Περισσότερες από δύο ώρες διήρηκησε το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στη Κωνσταντινούπολη.

Το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, το τέταρτο των δύο ηγετών σε τρία χρόνια, πραγματοποιείται εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και στο μεσημεριανό γεύμα που έχει προγραμματιστεί, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν έναν χαλαρό διάλογο, περί σπορ εμφάνισης και τσαγιού.

Ο διάλογος των δύο ηγετών:

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Είδατε ότι δεν θα είναι και πολύ επίσημα σήμερα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι καλύτερα έτσι;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Να είμαστε άνετα. Παρατήρησα προηγουμένως ότι σε διάφορες συναντήσεις σας, έχετε και δεύτερη ενδυμασία, πιο σπορτίφ.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το κάνω πάντα. Και νομίζω ότι προσφέρεται για πιο ουσιαστικές συζητήσεις η χαλαρή ενδυμασία..Και εσείς όμως ντύνεστε σπορ έχω παρατηρήσει.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία, κυρίως το Σαββατοκύριακο. Θέλετε να πιείτε κάτι πριν; Καφέ, τσάι;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το νεράκι είναι μια χαρά. Ευχαριστώ πολύ. Εκτός εάν πάρετε και εσείς ένα τσάι, οπότε θα πάρω και εγώ.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ