ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Anadolu για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Διμερείς σχέσεις και θετική ατζέντα στο «μικροσκόπιο»

Anadolu για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Διμερείς σχέσεις και θετική ατζέντα στο «μικροσκόπιο»
O κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση». INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο την ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, συζητήθηκαν και πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γεωπολιτικών ζητημάτων και των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισ. δολαρίων.

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα της Τουρκίας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι «πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση».

«Τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κυβερνητικές πηγές για επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν: Μπήκαν τα θεμέλια για βελτίωση των διμερών σχέσεων

Τσάι και συμπάθεια στην Κωνσταντινούπολη: Ο διάλογος Μητσοτάκη - Ερντογάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ