ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Οδικός χάρτης εξαμήνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ενδιάμεσους σταθμούς

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Οδικός χάρτης εξαμήνου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ενδιάμεσους σταθμούς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη INTIME

Έναν οδικό χάρτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ορίζοντα εξαμήνου και ενδιάμεσους σταθμούς αξιολόγησης της συνέπειας - καταφανώς της τουρκικής πλευράς - στον συμπεφωνημένο στόχο για αποκλιμάκωση,  φέρνει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός από την Κωνσταντινούπολη.

Σε θερμό κλίμα αλλά...

Από την εφαρμογή του άλλωστε θα εξαρτηθεί εάν πάνω στο «θεμέλιο», όπως ήταν χαρακτηρισμός που απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομολογουμένως-άνευ προηγουμένου- θερμού κλίματος συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα χτιστούν και οι γέφυρες για την ουσιαστική προσέγγιση των δυο πλευρών. Εξ’ού και η αποστροφή «ελπίζω ότι συμφωνήσαμε», την οποία επιστράτευσε ο πρωθυπουργός, κατά την ενημέρωση που παρείχε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία μαρτυρά και την επιφυλακτικότητα με την οποία περιβάλλει η Αθήνα αυτό το νέο ξεκίνημα.

Η δε συμπληρωματική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη», δείχνει ότι η Άγκυρα στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του οδικού χάρτη, καλείται να δίνει εξετάσεις συνέπειας.

‘Η κατά άλλες πηγές, αποδείξεις συνέχειας στο νέο modus vivendi που έδειξε ο Τούρκος ηγέτης να εγκαινιάζει με τη στάση του κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Μια αλλαγή που διαγνώστηκε και με την απουσία της οξύτητας από την παρουσίαση των πάγιων τουρκικών θέσεων.

Ένα από τα σημεία σύγκλισης όπως κωδικοποιήθηκαν από κυβερνητικές πηγές είναι η καταβολή προσπαθειών για να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, καθώς τα διμερή ζητήματα αντιστοιχήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και φαίνεται να ήταν κοινή διαπίστωση ό,τι: «είναι προς όφελος όλων μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να υπάρξει σταθερότητα».

Οι τουρκικές εξετάσεις

Ως το πρώτο ορόσημο, μέχρι το οποίο θα κρίνεται η επιβεβαίωση των προαναφερθέντων, έχει προσδιοριστεί ο ερχόμενος Απρίλιος. Τότε έχει συμφωνηθεί από τους δυο ηγέτες να ξαναστηθεί το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σε στρατιωτικό επίπεδο, που αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία έχουν παγώσει ως απόρροια των εντεινόμενων επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας.

Η πιστοποίηση της προόδου θα γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν τουλάχιστον, ακόμη μια συνάντηση μέσα στο 2022. Από διαρροές στη γείτονα, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς όπως μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται κατά τη διάρκεια του γεύματος, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατύπωσε τη θέση ότι οι διμερείς συνομιλίες δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα μόνο σε περιόδους κρίσεων.

Σίγουρος θεωρείται ο έλεγχος που έχει συμφωνηθεί να γίνει το προσεχές φθινόπωρο στο πλαίσιο του 5ου Ανωτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη και θα βρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η θετική ατζέντα

Στα βήματα προσέγγισης Αθήνας και Άγκυρας και προϋποθέσεις για επιμήκυνση του καθαρού διαδρόμου των ελληνοτουρκικών σχέσεων που προκύπτουν από το γεύμα Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβάνονται τα θέματα της θετικής ατζέντας. Σκέλος στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά τις δίωρες συνομιλίες των δυο ηγετών, μιας και εκφράστηκε η προσδοκία ότι στην οικονομική συνεργασία είναι εφικτό να ανέλθει στον πήχη στον 10 δισεκατομμυρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ