ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επαφή η Αθήνα με τον Έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης - Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός του

Σε επαφή η Αθήνα με τον Έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης - Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός του
Έγχρωμη υπέρυθρη δορυφορική εικόνα από τη Maxar Technologies δείχνει εστίες φωτιάς στην ανατολική Μαριούπολη τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 Maxar Technologies vía AP

Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη της εμπόλεμης Ουκρανίας, Μανώλης Ανδρουλάκης, συνεχίζει τον δρόμο του επαναπατρισμού, πολύ αργά λόγω των συνθηκών, αλλά ευτυχώς είναι καλά. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρέμενε επί ημέρες εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της πολιορκημένης Μαριούπολης και την Τρίτη ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσής του, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή του δρομολογίου επαναπατρισμού.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε νωρίτερα πως βρισκόταν σε κατεύθυνση προς Ζαπορίζια, ωστόσο, η πόλη βομβαρδίστηκε και υπήρξε αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα πως το αργότερο το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ανδρουλάκης θα βρίσκεται εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ενωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, λέγοντας πως υπήρξαν τρεις ανακοινώσεις με προειδοποιήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε και συστάσεις για αποχώρηση. Αναφέρθηκε ακόμη, στην επίσκεψη στη Μαριούπολη και τις συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα αλλά και τις συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και τις πέντε -έως τώρα- επιχειρήσεις εκκένωσης που στέφθηκαν από επιτυχία.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, τραγική στιγμή, το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι είναι την απόλυτη σοβαρότητα», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ασκεί αυτοτελή εξωτερική πολιτική.

«Η χώρα λαμβάνει υπόψιν την τουρκική απειλή, αλλά δεν καθορίζεται από αυτή, έχει αυτοτελή πολιτική με δικές της προτεραιότητες και αρχές και πώς δεν ασκούμε αντιτουρκική εξωτερική πολιτική. Από εκεί και πέρα είπε ότι αν η Τουρκία αλλάξει στάση και προσέλθει στην παράταξη των χωρών που αποδέχονται το διεθνές δίκαιο και δεν απειλούν άλλα κράτη τόσο το καλύτερο για την Τουρκία αλλά και για όλους μα», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο LiveBlog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ