ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Λεφτά στο wallet για τα καύσιμα, αυξημένη επιδότηση για το ρεύμα, επιταγή ακρίβειας

Νέα μέτρα: Λεφτά στο wallet για τα καύσιμα, αυξημένη επιδότηση για το ρεύμα, επιταγή ακρίβειας
Λεφτά στο wallet για τα καύσιμα και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ισχυρότερο περίβλημα 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει η ασπίδα κατά των ανατιμήσεων που θα υψώσει η κυβέρνηση το προσεχές τρίμηνο για 3,2 εκατομμύρια οικονομικά, αδύναμους, καταναλωτές καθώς επίσης στους πολίτες που απαρτίζουν τη λεγόμενη μεσαία τάξη οι οποίοι θα πληρούν τα, κατά περίπτωση, κριτήρια. 

Η περίμετρος των ρυθμίσεων

Ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμα του το απόγευμα της Πέμπτης, έστρεψε τους προβολείς στα δυο κύρια χαρακτηριστικά του πλέγματος των νέων μέτρων που εξειδικεύονται εντός της προσεχούς ώρας από τους συναρμόδιους υπουργούς. Έδωσε έμφαση στον στοχευμένο προσανατολισμό των ρυθμίσεων αλλά έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι θα αφορούν σε όλα τα μέτωπα της ακρίβειας:

  • Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα.
  • Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
  • Τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων.
  • Αλλά και ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την άλλη η νέα πρωτοβουλία όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα: «Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω», ήταν η φράση με την οποία ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε τις αιχμές προς την πλευρά της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε δε, τις παρεμβάσεις ως: «Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον».

Λεφτά για καύσιμα στο κινητό

Η παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων θα καλύπτει μέρος της αύξησης και έως 180 λίτρα για το προσεχές τρίμηνο. Κατά πληροφορίες η έκπτωση στην τιμή ανά λίτρο θα ανέλθει τελικώς στα 18 λεπτά το λίτρο ή στα 32,4 ευρώ για το διάστημα από τον Απρίλιο έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης μετέδιδαν ότι το χρηματικό βοήθημα για τις νησιωτικές περιοχές θα είναι ακόμη υψηλότερο.

Όπως εγκαίρως δημοσίευσε την Τετάρτη το CNN Greece, οι δικαιούχοι θα δουν την προαναφερθείσα έκπτωση στην τιμή ανά λίτρο, με την μορφή πίστωσης σε άυλη προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα βρίσκεται στο «πορτοφόλι» (wallet) του κινητού τους τηλεφώνου. Για την απόκτηση της θα απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η ύπαρξη ιδιόκτητου ΙΧ αυτοκινήτου και θα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, κατά το πρότυπο του Freedom-Pass.

Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων και την πιστοποίηση ότι οι αιτούντες ανήκουν στην κατηγορία των ωφελούμενων που έχει καταρτιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία, τότε θα ακολουθεί η «φόρτιση» της prepaid κάρτας για τα έξοδα κίνησης. Για τις περιπτώσεις δικαούχων που δεν διαθέτουν έξυπνα τηλέφωνα, μένει να επιβεβαιωθεί από τις σημερινές ανακοινώσεις εάν η πίστωση των χρημάτων θα γίνεται στο iban του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί στο TaxisNet.

Tα άλλα μέτρα

Μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη που θα τύχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να απορροφηθεί η άνοδος των τιμολογίων στην ενέργεια. Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το επικρατέστερο σενάριο ήθελε την επιδότηση των πρώτων 300 kwh, να ανεβαίνει στα 53 με 54 ευρώ από τα 39 ευρώ στα οποία ανήλθε για τον τρέχοντα μήνα αλλά και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προμελετημένες παρεμβάσεις ανεβάζουν κοντά στην περιοχή του 70% το ποσοστό αναπλήρωσης των αυξήσεων στο ρεύμα για αγρότες και άλλους επιτηδευματίες. Επιπλέον όλα δείχνουν ότι η επιταγή ακρίβειας, η οποία θα δοθεί πριν από το ερχόμενο Πάσχα, θα φτάσει στα 200 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ