ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης αναμένεται να φτάσει στη Μολδαβία την Παρασκευή

Πόλεμος Ουκρανία: Ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης αναμένεται να φτάσει στη Μολδαβία την Παρασκευή
Περίπου το 90% των κτηρίων της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς EPA/ Donetsk Regional Civil-Military

Χωρίς απρόοπτα συνεχίζεται το ταξίδι επαναπατρισμού του Έλληνα προξένου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη, με προορισμό τη δυτική Ουκρανία προκειμένου από εκεί να περάσει τα σύνορα της Μολδαβίας.

Ο Έλληνας πρόξενος θα καταλύσει σήμερα κοντά στην πόλη Ουμάν. Από εκεί αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς τη Μολδαβία, όπου αναμένεται να βρεθεί αύριο, Παρασκευή. Το θετικό είναι πως πλέον όλα κυλούν ομαλά, καθώς τα πράγματα «είναι εντάξει», όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μανώλης Ανδρουλάκης διανυκτέρευσε στην πόλη Ζαπορίζια καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στην Ουκρανία λόγω του πολέμου δεν επέτρεπε τη συνέχιση του ταξιδιού του.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν κατορθώσει να διαφύγουν μέχρι στιγμής από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ωστόσο περίπου 350.000 κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη και κρύβονται σε καταφύγια και υπόγεια, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Περίπου το 90% των κτηρίων της Μαριούπολης έχει καταστραφεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς, ενώ την ίδια ώρα εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων, καθώς υποδομές ζωτικής σημασίας έχουν καταστραφεί.

Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ