ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για εξαπάτηση και των συνταξιούχων από την κυβέρνηση μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ: Υποτυπώδης ενίσχυση για λίγους

Για εξαπάτηση και των συνταξιούχων από την κυβέρνηση μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ: Υποτυπώδης ενίσχυση για λίγους
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 17 Μαρτίου

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επικρίνουν και τα τελευταία μέτρα στήριξης της κυβέρνησης τόσο με ποσοτικούς όσο και με ποιοτικούς όρους.

Ως προς την ποσότητα, εκτιμούν πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή - ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα φέρνουν την επιδότηση 13 ευρώ μηνιαίως για τρεις μήνες στη βενζίνη - κι ως προς την ποιότητα τονίζουν πως δεν χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, αλλά αντιθέτως στην ουσία την αβαντάρουν προς όφελος πολύ συγκεκριμένων - μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού - ενεργειακών παικτών.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση στέκονται ιδίως στη νέα, όπως τη χαρακτηρίζουν, εξαπάτηση των συνταξιούχων, οι οποίοι μόλις τώρα λαμβάνουν κάποια ιδιαίτερη ενίσχυση, ύστερα από ένα εξάμηνο σαρωτικής ακρίβειας, αλλά κι αυτή είναι υποτυπώδης και δεν τους αφορά όλους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα σε 676.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο συνολικός τους αριθμός, ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2021 του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι 2.427.397.

«Αυτό σημαίνει ότι δίνει ψίχουλα μόλις στο 27% του συνόλου των συνταξιούχων, δηλαδή σε έναν στους τέσσερις», όπως αναφέρει χαρακτηριστικώς και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο προσθέτει πως χορηγείται επίδομα μόνο σε όσους εισπράττουν κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ το μήνα.

«Οι υπόλοιποι δεν αντιμετωπίζουν το τέρας της ακρίβειας;», αναρωτιέται το ίδιο δίκτυο, άποψη την οποία ασπάζονται και στην Κουμουνδούρου.

Η σημαντικότερη εξαπάτηση, ωστόσο, όπως την αξιολογούν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αφορά στην κατάργηση της 13ης σύνταξης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από ένα δισ. ευρώ, η οποία θα δινόταν κάθε άνοιξη, και την αντικατάστασή της από έκτακτα μέτρα που κοστολογούνται στα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, από την επιλογή κατάργησης της 13ης σύνταξης έχασαν σε μία τριετία πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που μόλις το ένα τρίτο έλαβε τα αναδρομικά πενταετίας για τα οποία αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας κι αυτά κουτσουρεμένα και φορολογημένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ