ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας

Οικονόμου: Άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας
ΙΝΤΙΜΕ

Από τη Θεσσαλονίκη ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες σήμερα, Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών.

«Δεσμευόμαστε να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας όσο χρειαστεί», σημείωσε, αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των πολιτών για την ενέργεια και τις ανατιμήσεις.

Όπως τόνισε, το ύψος των ενισχύσεων έχει φτάσει τα 4 δισ. ευρώ και θα επεκταθεί όσο χρειαστεί.

Δείτε live εικόνα:

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, τα μέτρα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και ευθυγραμμισμένα από την δημοσιονομική πολιτική που έχει χαραχθεί.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες», είπε, «έχουν γνώση και ξέρουν που μπορεί να οδηγήσουν άφρονες πολιτικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά», παραδέχθηκε και τόνισε ότι «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει κοινής απάντησης».

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες του Νότου. Σημείωσε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έκανε επίσης αναφορά στο σχέδιο των έξι σημείων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν.

«Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας. Σήμερα χρειάζεται μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει πρότασεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Απαιτείται άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση», σημείωσε.

Για την Ουκρανία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, τιμώντας την παράδοση της.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ουκρανίας στρατιωτικά, απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας συζήτησης αν επανέλθει το ζήτημα να στείλουμε εξοπλισμό. Τα S-300 θεωρούνται χρήσιμα για την άμυνα της χώρας. Απόφαση της κυβέρνησης ό, τι είναι χρήσιμο για την άμυνα της χώρας να μείνει εδώ και να μην πάει αλλού».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα συμμερίζεται την αμερικανική άποψη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, απάντησε:

«Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου. Υπάρχουν ευρωπαϊκά όργανα που θα αποφανθούν».

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «αυτή την ώρα το ζήτημα της απομάκρυνσης ομογενών είναι πολύ δύσκολο. Παρακολουθούμε και είμαστε σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει κάποιες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Γίνεται μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί στον παραγωγικό τομέα. Η χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ