ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσο κοντά και τόσο μακριά για τη συμφωνία

Τόσο κοντά και τόσο μακριά για τη συμφωνία

Η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πιθανόν να μην λάβει τέλος στις 9 Μαΐου όταν και έχει καθοριστεί το έκτακτο Eurogroup.

Στόχος όμως, είναι στο Eurogroup της 9ης Μαΐου οι τρεις πλευρές (Αθήνα, Ευρώπη και ΔΝΤ) να συμφωνήσουν σε μία λύση για τα προληπτικά μέτρα αλλά και τη διευθέτηση του χρέους με στόχο αφενός το Ταμείο να ικανοποιείται αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να έχει περιθώρια πολιτικών ελιγμών στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των πρωταγωνιστών του «ελληνικού θρίλερ» ελληνική κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει, αμέσως μετά το Eurogroup τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δις ευρώ (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, έμμεσοι φόροι) ενώ θα οριστεί και ο προληπτικός μηχανισμός διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων που θα αποφασιστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Εάν όλα κινήσουν ομαλά και τα μέτρα περάσουν χωρίς προβλήματα από την ελληνική Βουλή τότε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα διαπιστωθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (άνω των 6 δις ευρώ).

Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα la Stampa, ξεκαθαρίζει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα που δεν θα μπουν άμεσα σε ισχύ, προσθέτοντας πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο Ecofin του Άμστερνταμ.

«Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά και τα προληπτικά μέτρα και ο αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης τους, αλλά και οι κατευθύνσεις ελάφρυνσης του χρέους, καθώς θα αποτελούν μέρος της ανάλυσης βιωσιμότητας που θα εμπεριέχεται στο MEFP.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν η Αθήνα να κληθεί να υπογράψει δύο διαφορετικές συμφωνίες. Μία με την Ευρώπη και μία με το ΔΝΤ.

Η εβδομάδα που θα διανυθεί μέχρι τις 9 Μαΐου αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα κριθεί αν τελικά το έκτακτο Eurogroup θα ανοίξει το δρόμο για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε διαφορετική περίπτωση η Αθήνα θα βρεθεί ξανά με την πλάτη στον τοίχο κάτι που πιθανώς να σημάνει πολιτικές εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ