ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MARC: Πότε αναμένουν κάλπες οι πολίτες και τι είδους κυβέρνηση «ψηφίζουν»

Δημοσκόπηση MARC: Πότε αναμένουν κάλπες οι πολίτες και τι είδους κυβέρνηση «ψηφίζουν»
Η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδεικνύει νέα δημοσκόπηση της MARC.

Στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (30,8% έναντι 21,5%).

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜέΡΑ25 με 2,9%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 2,2% και «άλλο κόμμα» με 4,9%.

Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ σε ποσοστό 26,8%, με το 13,2% να επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές το 49,8% απαντά στο τέλος της τετραετίας.

Ανησυχία για την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναλυτικά, στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία τους, οι πολίτες απαντούν ακρίβεια – ανατιμήσεις, ακολουθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έπεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Στο ερώτημα πότε επιθυμούν να γίνουν οι εκλογές, το 49,8% απαντά στο τέλος της τετραετίας, ενώ άμεσα ζητούν εκλογές το 29,2% των ερωτηθέντων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο τι είδος κυβέρνησης προτιμούν οι ερωτηθέντες, ανάλογα με το κόμμα που θα ψηφίσουν.

Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν, η πλειοψηφία απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ σε ποσοστό 26,8%, ενώ το 13,2% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι μειωμένη κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της υποχώρησης της ΝΔ (30,8% από 32,5%) και λιγότερο από την αύξηση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, (21,5% από 21,2%).

Σχετικά αμφίρροπη είναι η «μάχη» για την πρόθεση ψήφου σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι ψηφοφόροι».

Ο πίνακας με τη διακύμανση στην πρόθεση ψήφου των κομμάτων, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ